Neskutočne chutný, jednoduchý a zdravý ovsený koláčik.
Pri konzumácii tejto lahôdky sa nemusíte báť o svoju postavu.
Zdravý a chutný recept z youtube kanála Magda Cooks – Rýchle a zdravé na chutný dezert z ovsených vločiek.
Prečo sú ovsené vločky prospešné pre zdravie?
Ovsené vločky sa tešia veľkej popularite a niet sa čomu diviť. Sú doslova nabité nutričnými benefitmi, ktoré prospievajú nášmu zdraviu.
Jedným z najvýznamnejších benefitov ovsených vločiek je vysoký obsah vlákniny, najmä rozpustnej vlákniny zvanej betaglukán. Betaglukán má mnoho priaznivých účinkov na trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a podporuje zdravú hladinu cukru v krvi.
Taktiež napomáha k pocitu sýtosti, čím môže prispieť k redukcii hmotnosti. Okrem vlákniny sú ovsené vločky bohaté na vitamíny a minerály, ako sú vitamíny skupiny B, horčík, železo a zinok.
Tieto živiny sú dôležité pre rôzne funkcie v tele, vrátane energetického metabolizmu, fungovania nervového systému a imunitnej obranyschopnosti. Ovsené vločky obsahujú aj antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Na koláč potrebujeme:
120 g ovsených vločiek
250 ml mlieka
2 zrelé banány
2 vajcia
štipku soli
30 g kakaa
5 g prášku do pečiva
vlašské oriešky na ozdobenie (voliteľné)
Na polevu:
100 g horkej čokolády (bez cukru)
50 ml rastlinného mlieka
Postup:
Do misky pridáme ovsené vločky, horúce mlieko.
Špachtľou zamiešame a necháme 10 minút pôsobiť.
Ošúpané banány na tanieri roztlačíme vidličkou na kašu.
Roztlačené banány vložíme do čistej misky, pridáme vajcia, soľ.
Metličkou rozšľaháme.
Ďalej do zmesi pridáme kakao, prášok do pečiva.
Opäť dôkladne premiešame.
Do misky s ovsenými vločkami nalejeme banánovú zmes.
Špachtľou dobre premiešame.
Sklenenú formu vymastíme zmäknutým maslom a nalejeme zmes.
Vrch posypeme nasekanými orieškami.
Potom vložíme formu do predhriatej rúry.
Pečieme 35-40 minút pri teplote 180°C.
Nalámanú čokoládu v miske zalejeme horúcim mliekom.
Miešame lyžičkou, kým nevznikne krém.
Čokoládovú zmes vložíme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na vrch upečeného dezertu.
Po stuhnutí čokolády môžeme dezert servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: