Vynikajúci recept na smotanový zákusok, ktorý vychválila do nebies aj moja svokra cukrárka.
Recept sme našli na youtube.
Potrebujeme:
Forma 30-25 cm
Čerešňa 800 gr
Cesto 1:
Múka hladká 300 gr
(Podľa potreby pridajte 50 g)
Prášok do pečiva 1 lyžička
Cukor 90 gr
Vajce 1 ks
Maslo 200 gr
Cesto 2:
Na jeden koláč:
Vajcia 5 ks
Cukor 180 gr
Múka 130 gr
Prášok do pečiva 1 lyžička
Krém:
Kyslá smotana 2 litre
Práškový cukor 250 gr
Stužovač do krému za studena
Postup:
Najskôr si pripravíme prvé krehké cesto.
V rukách spracujeme preosiatu múku s vajíčkom, maslom a práškom do pečiva.
Vypracujeme jednotné cesto, ktoré navrstvíme rukami do formy vyloženej papierom na pečenie.
Cesto musí rovnomerne pokrývať boky aj dno.
Pripravíme aj cesto z 5 vajec, ktoré vyšľaháme s cukrom.
Ručne vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva.
Nalejeme na krehké cesto, uložíme kúsky čerešní (polovicu z celkového množstva) a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.
Upečieme aj druhé cesto z vajec, cukru, prášku do pečiva a múky.
Nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, uložíme zvyšok čerešní a upečieme.
Oba koláče po upečení vyberieme z plechu.
Smotanu vymiešame s cukrom a stužovačom za studena.
Na podnos vystlaný papierom uložíme jeden koláč (ten, ktorý má základňu z krehkého cesta), potrieme krémom a priložíme druhý koláč.
Potrieme aj vrch aj boky, ale časť krému si odložíme bokom.
Koláč zabalíme do papiera na pečenie a necháme stuhnúť v chlade.
Potom zložíme papier.
Potom dozdobíme zvyškom krému.
Tiež môžeme posypať kakaom.
Hotovo.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: