plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dezert „Tučniak“ – veľkonočný koláč: Vynikajúca dobrota nielen pre deti!

Super chutný dezert, ktoré sa výborne hodí na Veľkonočné sviatky.

Deti si túto sladkú dobrotu tak obľúbili, že ju pripravujeme nielen na veľké sviatky.

 

 

Fantastický recept z youtube kanála Prosty przepis na výborný veľkonočný koláč.

Potrebujeme:

Na cesto:

5 vajec

1/2 šálky pšeničnej múky

2 PL zemiakovej múky

2 PL kakaa

1 ČL prášku do pečiva

Na krém:

500 ml smotany na šľahanie (36%)

500 g mascarpone

1/2 šálky práškového cukru

2 stužovače šľahačky

Na čokoládový krém:

100 ml smotany na šľahanie

150 g horkej/bielej čokolády

1 šálku vlašských orechov

Na polevu:

50 ml smotany na šľahanie

100 g mliečnej čokolády

voliteľné: 

1/2 šálky mletých vlašských/lieskových orechov

2 ČL instantnej kávy

3/4 šálky vody

Postup:

Na začiatku vyšľaháme bielka do tuhej peny.

Postupne pridávame práškový cukor a miešame, kým sa úplne nerozpustí.

 

 

Pokračujeme v šľahaní a postupne pridávame žĺtky.

Nakoniec preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a kakaom.

Všetko spolu jemne špachtľou vymiešame.

 

 

Cesto vylejeme do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie.

Dáme piecť na 15-20 minút pri teplote 180°C.

Po vychladnutí rozrežeme cesto na dve polovice.

 

 

Začneme šľahať smotanu a postupne pridávame cukor.

Šľaháme, kým krém nie je tuhý.

Potom pridáme mascarpone a do hladka vyšľaháme.

 

 

Jednu časť cesta vo forme navlhčíme kávou, nanesieme krém a rovnomerne ho rozotrieme.

Do rajnice na sporáku nalejeme smotanu, pridáme nalámanú čokoládu.

Za miešania varíme, kým sa čokoláda nerozpustí.

 

 

Vychladnutý čokoládový krém natrieme na dezert, potom vrch posypeme drvenými orechmi a nanesieme ďalšiu vrstvu krému.

Na krém položíme druhé cesto, zľahka ho pritlačíme a namočíme zvyškom kávy.

 

 

Pripravíme polevu: do rajnice na sporáku pridáme smotanu, nalámanú čokoládu, miešame a varíme, kým sa čokoláda neroztopí.

Do zmesi pridáme mleté orechy, premiešame  a polejeme vrch torty.

 

 

Dezert vložíme na noc do chladničky.

Neodolateľnú lahôdku môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes