Super chutný dezert, ktoré sa výborne hodí na Veľkonočné sviatky.
Deti si túto sladkú dobrotu tak obľúbili, že ju pripravujeme nielen na veľké sviatky.
Fantastický recept z youtube kanála Prosty przepis na výborný veľkonočný koláč.
Potrebujeme:
Na cesto:
5 vajec
1/2 šálky pšeničnej múky
2 PL zemiakovej múky
2 PL kakaa
1 ČL prášku do pečiva
Na krém:
500 ml smotany na šľahanie (36%)
500 g mascarpone
1/2 šálky práškového cukru
2 stužovače šľahačky
Na čokoládový krém:
100 ml smotany na šľahanie
150 g horkej/bielej čokolády
1 šálku vlašských orechov
Na polevu:
50 ml smotany na šľahanie
100 g mliečnej čokolády
voliteľné:
1/2 šálky mletých vlašských/lieskových orechov
2 ČL instantnej kávy
3/4 šálky vody
Postup:
Na začiatku vyšľaháme bielka do tuhej peny.
Postupne pridávame práškový cukor a miešame, kým sa úplne nerozpustí.
Pokračujeme v šľahaní a postupne pridávame žĺtky.
Nakoniec preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a kakaom.
Všetko spolu jemne špachtľou vymiešame.
Cesto vylejeme do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie.
Dáme piecť na 15-20 minút pri teplote 180°C.
Po vychladnutí rozrežeme cesto na dve polovice.
Začneme šľahať smotanu a postupne pridávame cukor.
Šľaháme, kým krém nie je tuhý.
Potom pridáme mascarpone a do hladka vyšľaháme.
Jednu časť cesta vo forme navlhčíme kávou, nanesieme krém a rovnomerne ho rozotrieme.
Do rajnice na sporáku nalejeme smotanu, pridáme nalámanú čokoládu.
Za miešania varíme, kým sa čokoláda nerozpustí.
Vychladnutý čokoládový krém natrieme na dezert, potom vrch posypeme drvenými orechmi a nanesieme ďalšiu vrstvu krému.
Na krém položíme druhé cesto, zľahka ho pritlačíme a namočíme zvyškom kávy.
Pripravíme polevu: do rajnice na sporáku pridáme smotanu, nalámanú čokoládu, miešame a varíme, kým sa čokoláda neroztopí.
Do zmesi pridáme mleté orechy, premiešame a polejeme vrch torty.
Dezert vložíme na noc do chladničky.
Neodolateľnú lahôdku môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: