Dokonalý viacvrstvový dezert s rôznymi druhmi krémov a dvomi druhmi cesta.
Dezert, ktorý vás nesklame pri žiadnej slávnostnej chvíľke.
Famózny recept na viacvrstvový dezert z portálu mojegotowanie.
Potrebujeme:
Na makové cesto:
5 vajec
3/4 šálky kryštálového cukru
3/4 šálky maku
2/3 PL prášku do pečiva
2/3 šálky hladkej múky
Na kakaové cesto:
6 vajec
pohár kryštálového cukru
2/3 šálky hladkej múky
5 dkg kakaa
2/3 ČL sódy bikarbóny
Na kakaovú zmes:
1/2 šálky mlieka
10 dkg rastlinného masla
1/2 šálky kryštálového cukru
3 PL kakaa
1 balenie masla
Na citrónový krém:
1,5 šálky smotany na šľahanie
2 balenia citrónového želé
1,5 šálky vody
Na pomarančový krém:
2 pomaranče
3 jablká
10 dkg hrozienok
1 pomarančové želé
1/2 šálky kryštálového cukru
1/2 šálky vody
Postup:
Makové cesto:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor.
Žĺtky zmiešame s práškom do pečiva.
Spojíme ich s vyšľahanými bielkami.
Nakoniec pridáme mak, múku a jemne premiešame.
Cesto upečieme.
Po vychladnutí prekrojíme na polovicu.
Kakaové cesto:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Počas šľahania pridáme cukor a po jednom žĺtky.
Potom pridáme kakao, múku, sódu bikarbónu a jemne premiešame.
Cesto upečieme a po vychladnutú rozdelíme na dve polovice.
Kakaová zmes:
Do hrnca nalejeme mlieko.
Pridáme maslo, cukor a kakao.
Hrniec preložíme na sporák.
Za stáleho miešania privedieme zmes do varu.
Potom kakaovú zmes necháme vychladnúť.
V miske vyšľaháme maslo do nadýchaného stavu.
Po lyžiciach pridávame kakaovú zmes a miešame.
Krémová citrónová zmes:
Želé rozpustíme v 1,5 šálky vody a necháme stuhnúť.
V samostatnej miske vyšľaháme smotanu.
Počas šľahania postupne pridávame hustnúce želé.
Pomarančový krém:
Pomaranče oparíme vriacou vodou a jeden nastrúhame aj so šupkou na hrubom strúhadle.
Druhý pomaranč zbavíme dužiny.
Jablká ošúpeme a nastrúhame.
Pridáme k pomarančom a zalejeme 1/2 šálkou vody.
Pridáme cukor, hrozienka a všetko spolu počas miešania varíme na miernom ohni.
Nakoniec pridáme želé, zamiešame a zmes necháme vychladnúť.
Kakaový krém natrieme na makové cesto a prekryjeme kakaovým cestom.
Potrieme citrónovým krémom a položíme makové cesto.
Na to rozotrieme pomarančový krém a prikryjeme kakaovým cestom.
Nakoniec dezert ozdobíme polevou alebo akýmikoľvek ozdobami a ingredienciami, ktoré máme radi.
Prajeme vám dobrú chuť!