plny-hrniec_transparent_negativ.png

Koláč „Púštny piesok“: Musím sa podeliť o tento vynikajúci recept, zatieni aj krémeš!

Dokonalý viacvrstvový dezert s rôznymi druhmi krémov a dvomi druhmi cesta.

 

 

Dezert, ktorý vás nesklame pri žiadnej slávnostnej chvíľke.

Famózny recept na viacvrstvový dezert z portálu mojegotowanie.

Potrebujeme:

Na makové cesto:

5 vajec

3/4 šálky kryštálového cukru

3/4 šálky maku

2/3 PL prášku do pečiva

 

 

2/3 šálky hladkej múky

Na kakaové cesto:

6 vajec

pohár kryštálového cukru

2/3 šálky hladkej múky

5 dkg kakaa

2/3 ČL sódy bikarbóny

Na kakaovú zmes:

1/2 šálky mlieka

10 dkg rastlinného masla

1/2 šálky kryštálového cukru

3 PL kakaa

1 balenie masla

Na citrónový krém:

1,5 šálky smotany na šľahanie

2 balenia citrónového želé

1,5 šálky vody

 

 

Na pomarančový krém:

2 pomaranče

3 jablká

10 dkg hrozienok

1 pomarančové želé

1/2 šálky kryštálového cukru

1/2 šálky vody

Postup:

Makové cesto:

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor.

 

 

Žĺtky zmiešame s práškom do pečiva.

Spojíme ich s vyšľahanými bielkami.

Nakoniec pridáme mak, múku a jemne premiešame.

 

 

Cesto upečieme.

Po vychladnutí prekrojíme na polovicu.

Kakaové cesto:

 

 

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

Počas šľahania pridáme cukor a po jednom žĺtky.

Potom pridáme kakao, múku, sódu bikarbónu a jemne premiešame.

 

 

Cesto upečieme a po vychladnutú rozdelíme na dve polovice.

Kakaová zmes:

Do hrnca nalejeme mlieko.

 

 

Pridáme maslo, cukor a kakao.

Hrniec preložíme na sporák.

Za stáleho miešania privedieme zmes do varu.

 

 

Potom kakaovú zmes necháme vychladnúť.

V miske vyšľaháme maslo do nadýchaného stavu.

Po lyžiciach pridávame kakaovú zmes a miešame.

 

 

Krémová citrónová zmes:

Želé rozpustíme v 1,5 šálky vody a necháme stuhnúť.

V samostatnej miske vyšľaháme smotanu.

 

 

Počas šľahania postupne pridávame hustnúce želé.

Pomarančový krém:

Pomaranče oparíme vriacou vodou a jeden nastrúhame aj so šupkou na hrubom strúhadle.

 

 

Druhý pomaranč zbavíme dužiny.

Jablká ošúpeme a nastrúhame.

Pridáme k pomarančom a zalejeme 1/2 šálkou vody.

 

 

Pridáme cukor, hrozienka a všetko spolu počas miešania varíme na miernom ohni.

Nakoniec pridáme želé, zamiešame a zmes necháme vychladnúť.

Kakaový krém natrieme na makové cesto a prekryjeme kakaovým cestom.

 

 

Potrieme citrónovým krémom a položíme makové cesto.

Na to rozotrieme pomarančový krém a prikryjeme kakaovým cestom.

Nakoniec dezert ozdobíme polevou alebo akýmikoľvek ozdobami a ingredienciami, ktoré máme radi.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes