Dezert polmesiac: Krémová a lahodná domáca torta!

Tieto mesiačiky na veľkonočnom stole jednoducho nemôžu chýbať.

Keď máte radi krémové a orechové dezerty ako ja, tak je tento recept zrovna pre vás!

Príprava našej delikatesy je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná, zvládne ju takmer každý kuchársky začiatočník.

 

 

Výnimočný recept z portálu iladies na famóznu krémovo-orechovú tortu.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na cesto:

6 bielkov

120 g kryštálového cukru

2 ČL kakaového prášku

150 g masla

150 g hladkej múky

1 balenie prášku do pečiva

150 g mletých vlašských orechov

Na polevu:

6 žĺtkov

150 g práškového cukru

1 balenie vanilkového cukru

Na krém:

100 ml mlieka

160 g kryštálového cukru

150 g mletých vlašských orechov

100 g tmavej čokolády

1 ČL vaječný likér

200 g masla

Voliteľné:

Rumová esencia

Postup:

V miske rozšľaháme zmäknuté maslo spolu s 80 g cukru.

 

 

Šľaháme, kým nezískame penivú konzistenciu.

Preosejeme múku s práškom do pečiva a kakaom, pridáme mleté orechy.

Dobre premiešame, aby nezostali hrudky.

 

 

Z bielkov vyšľaháme penu a postupne pridávame zvyšný cukor.

Penu pridáme do orechovej zmesi.

Jemne premiešame pomocou špachtle.

 

 

Plech vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie.

Krém nalejeme na plech.

Vložíme ho do predhriatej rúry na 180°C.

Pečieme asi 20 minút.

 

 

Cesto pečieme, kým nie je do polovice upečené a kým sa na povrchu nevytvorí tenká kôrka.

Pripravíme si polevu:

Žĺtky šľaháme spolu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom.

Šľaháme, kým zmes nezväčší objem a nezbledne.

 

 

Zmes rovnomerne nanesieme na horúce cesto na plechu.

Vložíme ho späť do rúry na ďalších 10 minút.

Teraz si pripravíme krém:

Zmiešame mlieko s cukrom, dáme na stredný oheň a varíme, kým nezískame hustú zmes.

 

 

Pridávame kúsky masla, nalámanú čokoládu.

Zmes dôkladne vymiešame do hladka.

Potom pridáme vlašské orechy, vaječný likér.

Namiesto vaječného likéru môžete pridať rumovú arómu.

Premiešame a odstavíme hrniec z ohňa.

 

 

Vychladnutý krém nanesieme na cesto.

Koláč necháme 2 hodiny vychladnúť.

Po dvoch hodinách dezert nakrájame pomocou pohára do tvaru polmesiaca.

 

 

Vrch posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay