Keď máte radi krémové a orechové dezerty ako ja, tak je tento recept zrovna pre vás!
Príprava našej delikatesy je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná, zvládne ju takmer každý kuchársky začiatočník.
Výnimočný recept z portálu iladies na famóznu krémovo-orechovú tortu.
Potrebujeme:
Na cesto:
6 bielkov
120 g kryštálového cukru
2 ČL kakaového prášku
150 g masla
150 g hladkej múky
1 balenie prášku do pečiva
150 g mletých vlašských orechov
Na polevu:
6 žĺtkov
150 g práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru
Na krém:
100 ml mlieka
160 g kryštálového cukru
150 g mletých vlašských orechov
100 g tmavej čokolády
1 ČL vaječný likér
200 g masla
Voliteľné:
Rumová esencia
Postup:
V miske rozšľaháme zmäknuté maslo spolu s 80 g cukru.
Šľaháme, kým nezískame penivú konzistenciu.
Preosejeme múku s práškom do pečiva a kakaom, pridáme mleté orechy.
Dobre premiešame, aby nezostali hrudky.
Z bielkov vyšľaháme penu a postupne pridávame zvyšný cukor.
Penu pridáme do orechovej zmesi.
Jemne premiešame pomocou špachtle.
Plech vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
Krém nalejeme na plech.
Vložíme ho do predhriatej rúry na 180°C.
Pečieme asi 20 minút.
Cesto pečieme, kým nie je do polovice upečené a kým sa na povrchu nevytvorí tenká kôrka.
Pripravíme si polevu:
Žĺtky šľaháme spolu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom.
Šľaháme, kým zmes nezväčší objem a nezbledne.
Zmes rovnomerne nanesieme na horúce cesto na plechu.
Vložíme ho späť do rúry na ďalších 10 minút.
Teraz si pripravíme krém:
Zmiešame mlieko s cukrom, dáme na stredný oheň a varíme, kým nezískame hustú zmes.
Pridávame kúsky masla, nalámanú čokoládu.
Zmes dôkladne vymiešame do hladka.
Potom pridáme vlašské orechy, vaječný likér.
Namiesto vaječného likéru môžete pridať rumovú arómu.
Premiešame a odstavíme hrniec z ohňa.
Vychladnutý krém nanesieme na cesto.
Koláč necháme 2 hodiny vychladnúť.
Po dvoch hodinách dezert nakrájame pomocou pohára do tvaru polmesiaca.
Vrch posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!