zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Najlepšia vec na kosti, kĺby, aj vlasy: Tento nenápadný dezert je plný kolagénu!

Určite mnohí z vás aspoň raz v živote počuli, že želé je zdravé.

Vraj pomáha na kosti, kĺby a prospieva dokonca aj vlasom.

A ako je to naozaj?

 

 

Pravdu o tom, či sa naozaj oplatí siahnuť po tomto ovocnom dezerte, sa vďaka portálu zdrowie dozviete v tomto článku.

Všetko závisí od toho, akú verziu si vyberieme.

Je želé zdravé?

Najprv sa pozrime na želé dostupné v každom obchode.

Takáto zmes pripravená s vodou pozostáva predovšetkým z cukru.

 

 

A ako vieme, jeho konzumácia vo veľkom množstve môže prispieť k rozvoju obezity, cukrovky či zubného kazu.

Okrem toho hotové želé často obsahuje umelé farbivá.

Ich nadmerná konzumácia môže spôsobiť poruchy fungovania celého tela, alergie a hyperaktivitu najmä u detí.

 

 

Nezabúdajme ani na početné nezdravé prísady, ktoré pridávame do želé dezertov.

Najčastejšie ich podávame s prídavkom šľahačky, zmrzliny alebo polevy, ktorá je opäť plná cukru. 

Ak si chceme byť istí, že želé je zdravé, pripravme si ho sami doma.

Nie je to nič ťažké.

Ako vyrobiť domáce želé?

 

 

Na prípravu domáceho želé budeme potrebovať:

želatína (3 čajové lyžičky na 0,5 litra vody)

čerstvé alebo mrazené ovocie

voliteľné sladidlo: ľudia na diéte by mali namiesto cukru používať xylitol alebo erytritol

Pamätajte, že nie každé ovocie je vhodné na výrobu želé.

Ananás, kivi, mango či papája sú plody, ktoré zabránia tuhnutiu dezertu, kvôli enzýmom, ktoré odbúravajú bielkoviny, ktoré sú v nich obsiahnuté.

Príprava želé:

Želatínu zalejeme trochou vody a necháme napučať.

 

 

Ovocie si dáme do vysokej nádoby a rozmixujeme na hladkú penu.

Do hrnca nalejeme časť ovocnej peny spolu s primeraným množstvom vody a sladidla. 

Všetko spolu zohrejeme.

Pridáme napučanú želatínu a zvyšok peny.

Všetko dôkladne premiešame, kým sa želírovací prostriedok nerozpustí.

Obsah panvice nalejeme do želé formičiek.

 

 

Necháme vychladnúť a potom vložíme na niekoľko hodín do chladničky, kým stuhne.

Týmto rýchlym spôsobom si pripravíte jednoduché a zdravé domáce želé.

Želé a kĺby

 

 

Želírovacie látky obsiahnuté v želé priaznivo pôsobia na zdravie.

Želatína  priaznivo pôsobí na zuby, kosti, šľachy, cievy a chrupavky.

To všetko je spôsobené veľkým množstvom kolagénu v ňom.

Už vieme, prečo naše mamy či staré mamy navrhovali tento dezert, naznačujúc, že ​​je dobrý na kĺby či kosti.

Jedenie želé a rovnako aj huspeniny môže pomôcť zmierniť ich bolesť a zápal. 

Želé je dobré na vlasy a nechty

 

 

Tento studený dezert je dobrý nápad aj na zlepšenie stavu vlasov či nechtov.

Kolagén obsiahnutý v želatíne ich posilní, dodá im lesk a urobí ich odolnejšími voči poškodeniu.

Navyše zlepší pružnosť a hydratáciu pokožky, vďaka čomu nebudú vznikať strie.

Želé a črevá

 

 

Kolagén obsiahnutý v želé priaznivo ovplyvňuje aj prácu čriev, napr. zabraňuje nadúvaniu a zápche.

Používa sa tiež na liečbu syndrómu netesného čreva.

Kto by nemal jesť želé

 

 

Vo všeobecnosti neexistujú žiadne kontraindikácie pre konzumáciu želé, s výnimkou zjavných alergií na jej zložky alebo redukčných diét, ktoré vylučujú cukor a fruktózu z ovocia.

S konzumáciou sladeného želé by to nikto nemal preháňať.

Želé s obsahom želatíny je živočíšny produkt, preto nie je vhodné na konzumáciu pre vegetariánov a vegánov.

V takom prípade si môžete pripraviť vegánske želé s prídavkom agar-agaru.

Tradičné želé je bezlepkové a bez laktózy. 

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie