plny-hrniec_transparent_negativ.png

Plnková koláč „MIMÓZA“: Neskutočne chutná delikatesa s kyslou smotanou a džemom, pečiem ho každý víkend!

Obzvlášť voňavý, jemný a neskutočne chutný domáci koláč.

Túto lahôdku nám zvykla pripravovať mama skoro každú nedeľu.

 

 

Mimoriadne chutný krémový dezert podľa receptu z portálu  iladies.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

200 g masla

3 vajcia

1 balenie prášku do pečiva

100 g práškového cukru

nastrúhanú kôru a šťavu z 1/2 citróna

štipku soli

marhuľový džem

kyslú smotanu

Na krém:

250 g masla

200 g práškového cukru

500 ml mlieka

5 PL hladkej múky

nastrúhanú kôru a šťavu z 1 citróna

Postup:

Do misky pridáme vajcia, cukor a vymiešame.

Potom pridáme nastrúhanú kôru a šťavu z citróna a premiešame.

 

 

Do zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva.

Ďalej pridáme soľ, zmäknuté maslo a všetko spolu vymiešame.

 

 

Zo zmesi vymiesime homogénne cesto.

Pridáme dostatok smotany, aby sme získali elastickú a jemnú textúru.

 

 

Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.

Potom jednotlivé časti rozvaľkáme na pomúčenej podložke do tvaru obdĺžnika rozmerov plechu.

 

 

Rozvaľkané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10-12 minút pri teplote 180°C.

 

 

Do hrnca pridáme mlieko, múku a za miešania pridáme cukor.

Počas varenia miešame metličkou, kým krém nezhustne.

 

 

Misku s krémom prekryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Potom do krému pridáme nastrúhanú kôru a šťavu z citróna, zmäknuté maslo a rozšľaháme.

 

 

Krém nanesieme na cesto, rozotrieme, prekryjeme cestom a rozotrieme džem.

Pridáme ďalšie cesto, potrieme ho krémom a prekryjeme posledným kusom cesta.

 

 

Jemný koláčik dáme na noc vychladnúť do chladničky.

Posypeme ho práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes