Obzvlášť voňavý, jemný a neskutočne chutný domáci koláč.
Túto lahôdku nám zvykla pripravovať mama skoro každú nedeľu.
Mimoriadne chutný krémový dezert podľa receptu z portálu iladies.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
200 g masla
3 vajcia
1 balenie prášku do pečiva
100 g práškového cukru
nastrúhanú kôru a šťavu z 1/2 citróna
štipku soli
marhuľový džem
kyslú smotanu
Na krém:
250 g masla
200 g práškového cukru
500 ml mlieka
5 PL hladkej múky
nastrúhanú kôru a šťavu z 1 citróna
Postup:
Do misky pridáme vajcia, cukor a vymiešame.
Potom pridáme nastrúhanú kôru a šťavu z citróna a premiešame.
Do zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva.
Ďalej pridáme soľ, zmäknuté maslo a všetko spolu vymiešame.
Zo zmesi vymiesime homogénne cesto.
Pridáme dostatok smotany, aby sme získali elastickú a jemnú textúru.
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.
Potom jednotlivé časti rozvaľkáme na pomúčenej podložke do tvaru obdĺžnika rozmerov plechu.
Rozvaľkané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10-12 minút pri teplote 180°C.
Do hrnca pridáme mlieko, múku a za miešania pridáme cukor.
Počas varenia miešame metličkou, kým krém nezhustne.
Misku s krémom prekryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Potom do krému pridáme nastrúhanú kôru a šťavu z citróna, zmäknuté maslo a rozšľaháme.
Krém nanesieme na cesto, rozotrieme, prekryjeme cestom a rozotrieme džem.
Pridáme ďalšie cesto, potrieme ho krémom a prekryjeme posledným kusom cesta.
Jemný koláčik dáme na noc vychladnúť do chladničky.
Posypeme ho práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!