plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dedko mi ukázal, ako sa robí DOKONALÁ kyslá kapusta: Podľa jeho receptu je vždy CHRUMKAVÁ a krásne biela!

Je vaša kyslá kapusta opäť príliš mäkká?

To, že zelenina počas procesu kvasenia stráca chrumkavosť, nie je nezvyčajný jav, najmä keď sa kapusta zmieša s mrkvou.

Dobrou správou je, že tomuto nepríjemnému prekvapeniu sa dá ľahko vyhnúť.

Stačí si zapamätať jedno dôležité pravidlo.

 

 

Pripravte si kyslú kapustu podľa tohto receptu z portálu pysznosci a nebudete ľutovať. 

Prečo je kyslá kapusta mäkká?

Za mäkkou kyslou kapustou je niekoľko dôvodov.

Patrí medzi ne príliš tenké krájanie zeleniny alebo skladovanie kyslej kapusty pri nesprávnej teplote.

V prvom prípade sa dá tomuto problému vyhnúť, ak nasekáte kapustu na prúžky široké 3-5 mm, ale nie menšie.

 

 

 

Čím tenšie je kapusta nakrájaná, tým je pravdepodobnejšie, že sa zmení na kapustovú hmotu a stratí chrumkavosť.

Baktérie zodpovedné za proces fermentácie sa aktivujú pri teplote 20-25 °C.

Stojí za to si to pamätať, pretože položením pohárov nakladanej kapusty na chladné miesto spôsobí, že zelenina bude iba mäkká a získa nepríjemnú chuť a vôňu.

Nie každý si uvedomuje, že kyslá kapusta zmäkne aj vďaka príliš veľkému množstvu mrkvy, ak ich nakladáte spolu.

 

 

Ak nakladáte kapustu spolu s touto zeleninou, nepreháňajte to.

Príliš veľa mrkvy narúša proporcie, následkom čoho kapusta nedokáže pustiť toľko šťavy, koľko je potrebné.

Najlepšie je držať sa pravidla: 1 kg kapusty – 100 g mrkvy.

Chrumkavá kyslá kapusta s mrkvou

 

 

Ingrediencie:

3 kg bielej kapusty

300 g mrkvy

50 g nejodovanej kamennej soli

Postup:

Kapustu nasekáme na prúžky a mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle.

 

 

Zeleninu vložíme do veľkej misy, posypeme soľou a stláčame rukou, aby pustila šťavu. 

Misku zakryjeme a odložíme na 5 hodín.

Obsah misky z času na čas opäť premiešame a prehnetieme, aby kapusta pustila čo najviac šťavy.

 

 

Potom naložíme zeleninu do sterilizovaných pohárov.

Nezabudnite ju vložiť v  jednotlivých dávkach, pričom každú vrstvu pevne pritlačíte.

Medzi kapustou a viečkom nechajte nejaký priestor – kapusta sa pri kvasení nadvihne.

 

 

Dôležité je, že kapusta by mala byť pokrytá šťavou.

Poháre uzavrite viečkami, ale neskrutkujte ich.

Kapustu najskôr uskladníme pri izbovej teplote – asi 20 °C približne na 10 dní.

V priebehu 2-3 dní kapusta zväčší svoj objem.

 

 

Kapustu prepichnite obarenou špičkou drevenej lyžice, aby sa uvoľnili plyny.

Odteraz ju raz denne hnetieme vareškou, pričom dbáme na to, aby bola kapusta vždy pokrytá vylúčenou šťavou.

Keď je kapusta hotová, poháre pevne zatvorte a odložte na chladné miesto, napríklad do studenej pivnice.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes