Vedeli ste, že čierne ríbezle patria medzi najzdravšie ovocie vôbec? Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, vitamín E, vitamíny skupiny B, železo a množstvo antioxidantov. Sú výborné na posilnenie imunity, pomôžu pri liečbe problémov s trávením, prinesú rýchlu úľavu pri hnačke aj problémoch so zápaloch močových ciest. Šťava z čiernych ríbezlí je perfektným domácim liekom pri zapálenom hrdle, virózach a zvýšenej teplote.
Na prípravu šťavy potrebujeme:
1-1,5 kg čiernych ríbezlí
10 g kyseliny citrónovej
cca 1 liter prevarenej vychladnutej vody (max 1,5 l)
Trstinový cukor
Postup:
Ovocie dobre umyjeme a očistíme. Potom preložíme do misky a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. Pridáme vodu, zmiešame a preložíme do uzatvárateľných dóz. Vložíme do chladničky a necháme 1-2 dni odstáť v chladničke.
Po uplynutí tohto času pridáme cukor – v pôvodom recepte sa uvádza 1 kg cukru na 1 liter šťavy, to sa mi ale zdalo príliš veľa – ja som použila asi 600 g trstinového cukru na celú dávku a zdá sa mi to akurát – ochutnávajte. Dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil. Potom naplníme do čistých pohárov (ja som ich vydezinfikovala trochou alkoholu – hlavne vrchnáky.
Skladujeme v chladničke a používame podľa potreby. Ak chcete, aby vám šťava zastudena vydržala niekoľko mesiacov, pridajte konzervačný prostriedok ktorý sa pridáva zastudena.
Na zdravie! :-)