Toto by mal práve v týchto dňoch vedieť každý: Tušíte, čo dokáže toto ovocie, keď ho dáte len na 12 hodín do mrazničky?

Toto by mal vedieť hlavne v týchto dňoch každý!

Sú omnoho zdravšie ako jablká a majú viac vitamínu C ako citrón. Hurmikaki sú jedným z najzdravších ovocí, aké na svete vôbec môžeme nájsť. Dokážu pomôcť zraku, znižujú vysoký krvný tlak, prospievajú srdcu, obličkám a majú ešte omnoho viac liečivých účinkov. Hurmikaki sa na pultoch obchodov objavujú vždy len na pár týždňov v roku a keď ich máme k dispozícii, mali by sme si ich vychutnať čo najviac. Hoci sú hurmikaki ohromne zdravé a chutné, málokto vie, prečo je dobré zamraziť ich. O tomto účinku by ste rozhodne mali vedieť!

Nejde len uchovanie na neskôr, toto je omnoho dôležitejšie!

Ako sme už spomenuli, hurmikaki sú na pultoch predajní len pár týždňov v roku. Mrazenie ich nijak nepoškodí, no je to skvelá možnosť, ako si ich vychutnať aj inokedy počas roka – v lete je napríklad skvelé rozmixovať ich spolu s jogurtom a máte super-zdravú zmrzlinu. Ich uchovanie na neskôr ani zďaleka však nie je najdôležitejším dôvodom, prečo ich zmraziť!

Tŕpne vám z nich jazyk?

Do vnútra tohto ovocia nevidíte a preto neviete, v akom štádiu zrelosti hurmikaki kupujete. Môže sa stať, že keď ochutnáte menej zrelé ovocie, doslova vám z neho stŕpne jazyk a celé ústa. Chuť je trpká a každé sústo sa ťažko prehĺta. Za tento nepríjemný pocit môže tanín, ktorý nie je len nepríjemný na chuť, ale môže vám spôsobiť podráždenie žalúdka. Ide o látku rastlinného pôvodu, ktorá nie je stráviteľná a preto spôsobuje časté problémy s trávením najmä ľuďom, ktorí majú citlivejší žalúdok. Prítomnosť tanínu je tiež dôkazom, že hurmikaki nie sú dozreté a nemajú teda ani toľko živín, koľko od tohto zázračného ovocia očakávame. Ak však takéto ovocie zmrazíte, tanín sa celkom stratí, ovocie bude sladšie a aj výživnejšie. Zloženiu tohto ovocia totiž mráz prospieva tak, že je ešte zdravšie. Keď teda budete mať nabudúce doma ovocie, ktoré nie je vôbec také sladučké, ako očakávame, rozhodne ho nevyhadzujte, dajte ho zmraziť!

Ako ho je najlepšie zmraziť?

V celku

Zmraziť ho môžete vcelku. Umyte ovocie a osušte papierovými uterákmi. Musia byť suché, inak sa kvapôčky na povrchu premieňajú na kryštály, ktoré poškodia ovocie. Zabaľte každé ovocie do sáčku a dajte ho do mrazničky minimálne po dobu 12 hodín. Táto doba stačí na to, aby sa v ovocí stratil tanín a ovocie sa naplno rozvinulo v celej svojej sile.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Nakrájajte na kúsky

Rozdelte ovocie na 6 častí, odstráňte strednú časť. Vysteľte spodnú časť nádoby celofánom a umiestnite kúsky ovocia. Zatvorte veko, ale nie príliš pevne. Dajte ho do chladničky aspoň na 12 hodín.

Rozmixujte ho

Umyte hurmikaki, nakrájajte na polovice a odstráňte odstráňte celulózu zo stredu. Pomocou mixéra rozmixujte a navrstvite do formičiek na ľad.

Prvá metóda je vhodná pre prípad, ak sa chcete zbaviť tŕpnutia v ústach, keď budete jesť ovocie. Druhý je ideálny, ak máte radi kreatívne pečenie. Tá tretia je vhodná na výrobu sladkej kaše alebo ľahkých dezertov.