Jednoduchý spôsob na prípravu extrémne zdravého nápoja podľa receptu mojej drahej babičky.
Pravidelná konzumácia posilňuje imunitu a v jesennom a zimnom období môže výrazne posilniť vaše zdravie.
Tento recept znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu.
Výrazne zvyšuje imunitu a zlepšuje krvný obraz.
Je to jeden z najlepších krvotvorných látok: zabraňuje anémii, podporuje liečbu leukémie.
Pravidelné pitie kvasu účinne predchádza ateroskleróze.
Môže za to prírodné farbivo červenej repy – betanín, ktorý je vynikajúcim antioxidantom.
tvornásobne zvyšuje absorpciu kyslíka bunkami.
Kyselina mliečna obsiahnutá v tomto nápoji má tiež priaznivý antibakteriálny účinok a prispieva k produkcii kolagénu v pokožke.
Potrebujeme:
Na 1 litrový pohár
750 g červenej repy
5 strúčikov cesnaku
1 PL soli
2 listy bobkového listu
2 guľky nového korenia
6 guľôčok čierneho korenia
vodu
Postup:
Cviklu si nakrájajte na plátky s hrúbkou asi 6 – 8 mm a pevne ich naplňte do džbánu.
Do spodných vrstiev repy pridajte korenie.
Potom pridajte vrstvu cvikle a opäť korenie, bobkový list a rozpučený cesnak.
Ďalšiu cviklu naplňte do uzatvárateľného pohára takým istým spôsobom.
Potom si pripravte prevarenú vodu, v ktorej rozmiešajte lyžicu soli.
Týmto nálevom zalejte cviklu.
Na nálev môžete použiť aj zmes minerálky a soli.
Džbán potom zakryte papierovou kuchynskou utierkou a zagumičkujte.
Uzatvárateľný pohár uzavrite viečkom.
Cvikla musí byť natlačená v pohároch naozaj natesno, aby ju nálev potom nevytlačil hore.
Teraz je potrebné nechať poháre odležať 7 dní pri izbovej teplote. Každý deň však treba nálev premiešať.
Potom džbán vždy zakryte novou papierovou utierkou.
Po cca 4 dňoch už bude zjavný proces fermentácie a na vrchu bude vytvorená pena – to je normálne.
Opäť len premiešajte a môžete vždy 1 lyžicu odobrať a ochutnať.
Nádoby však treba vždy dobre uzavrieť, pretože ak by prišli do kontaktu so vzduchom, vytvorí sa pleseň.
Hotový nápoj preceďte cez sitko a papierovú utierku.
Potom šťavu prelejte do fľašiek, dobre uzavrite a užívajte denne pre podporu imunity.
Zázrak zvaný cviklový kompót
Tento cviklový kompót je účinný pri liečbe mnohých chorôb.
Pravidelná konzumácia cviklového kompótu môže zlepšiť funkcie pečene, pomôže očistiť telo od toxínov a odpadových látok.
Odstraňuje tiež zápchu a iné črevné problémy.
Tento cviklový kompót sa získava fermentáciou podľa tradičnej ruskej receptúry, ktorú sa v tomto článku dozviete vďaka portálu remedii.
Okrem spomenutých zdravotných benefitov má schopnosť dlhodobo normalizovať krvný tlak a je mimoriadne užitočný pri liečbe aterosklerózy.
Potrebujeme:
700 gramov ošúpanej cvikly
2 polievkové lyžice ražnej múky
200 gramov cukru alebo medu
100 gramov hrozienok
3 litrový zaváraninový pohár
Postup:
Cviklu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky.
Potom ju vložíme do skleneného pohára.
Pridáme zvyšok prísad, potom naplníme pohár prevarenou, ale vychladnutou vodou a dobre premiešame.
Prikryjeme gázou a necháme pri izbovej teplote 6 až 7 dní, počas ktorých obsah 2 až 3-krát denne premiešame.
V prípade potreby odstránime vytvorenú penu.
Potom zmes premiešame, precedíme cez gázu a skladujeme v chladničke.
Spôsob konzumácie:
Odporúča sa konzumovať 3-4 polievkové lyžice 3-krát denne pred hlavnými jedlami.
Užívajte 20 dní, potom si urobte prestávku 3 mesiace, po ktorej sa kúra opakuje.
Kontraindikácie:
Cviklový kompót sa neodporúča ľuďom, ktorí majú choré obličky, majú problémy s gastrointestinálnym traktom, dnou a tým, ktorí majú nízky krvný tlak.
Ak máte obličkové kamene, je dobré vedieť, že keď sa začne čistenie, malé kamene sa môžu pohybovať.
Veľa zdravia!