Výborný recept na zaváranú cviklu v rúre. My ju milujeme s chrenom, ale kto nemá rád, ten chren môže vynechať. S chrenom je táto zmes ešte zdravšia a nám aj viacej chutí. Dajte si k ťažkému mäsku a nehrozí vám pocit ťažoby a bolesť brucha. Tiež je cvikla veľmi zdravá proti chorobám.
Potrebujeme:
4 kg cvikla červená
3/4 litra ocot
2 litre voda
2 veľké lyžice soľ
2 malé lyžičky rasca
700 g kryštálový cukor
600 g chren čerstvý nastrúhaný – voliteľné
Postup:
Cviklu umyjeme a dáme variť domäkka cca 2 hodny). Medzitým si pripravíme nálev z vody,cukru,octu a soli. Potom cviklu ošúpeme a nastrúhame, dáme do hrnca a zalejeme nálevom.
Takto cviklu necháme ešte zovrieť. Medzitým si nastrúhame chren. Postrúhaný chren vmiešam už do odstavenej cvikly. Začneme plniť poháre. Naplnené poháre uzavrieme a dám sterilizovať na 30 minút na 160 stupňov do rúry – poháre uložíme do hlbšieho plechu s vodou. Po sterilizácii poháre nechám vonku postáť asi päť minút a tak ich poprevraciam na utierku,aby som videla,či niektorý netečie.