Bič na chrípku a problémy s trávením – spravte si zásoby na celú zimu: Cviklová zmes zaváraná na plechu – chuť fantastická!

Výborný recept na zaváranú cviklu v rúre. My ju milujeme s chrenom, ale kto nemá rád, ten chren môže vynechať. S chrenom je táto zmes ešte zdravšia a nám aj viacej chutí. Dajte si k ťažkému mäsku a nehrozí vám pocit ťažoby a bolesť brucha. Tiež je cvikla veľmi zdravá proti chorobám.

Potrebujeme:

4 kg cvikla červená

3/4 litra ocot

2 litre voda

2 veľké lyžice soľ

2 malé lyžičky rasca

...

700 g kryštálový cukor

600 g chren čerstvý nastrúhaný – voliteľné

Postup:

Cviklu umyjeme a dáme variť domäkka cca 2 hodny). Medzitým si pripravíme nálev z vody,cukru,octu a soli. Potom cviklu ošúpeme a nastrúhame, dáme do hrnca a zalejeme nálevom.

Takto cviklu necháme ešte zovrieť. Medzitým si nastrúhame chren. Postrúhaný chren vmiešam už do odstavenej cvikly. Začneme plniť poháre. Naplnené poháre uzavrieme a dám sterilizovať na 30 minút na 160 stupňov do rúry – poháre uložíme do hlbšieho plechu s vodou.  Po sterilizácii poháre nechám vonku postáť asi päť minút a tak ich poprevraciam na utierku,aby som videla,či niektorý netečie.