Červená repa sa používala už v starogréckej a rímskej kuchyni. Bol to jeden z mála pokrmov, ktorý Gréci považovali za vhodný ponúknuť bohovi Apollónovi. Ide o jeden z najrozšírenejších druhov pestovaných riep. Jej konzumácia je rozšírená prevažne vo východnej Európe, kde sa používa na prípravu boršču. Ku konzumácii najčastejšie slúži jej podzemná koreňová časť, ktorá sa často pečie, varí alebo sa podáva studená po uvarení ako šalát s octom či olejom. Výborná je však aj surová červená repa.
Chcete si dopriať aj lacnú a nenáročnú omladzovaciu kúru? Jedzte červenú repu! Patrí medzi najliečivejšie druhy potravín, posilňuje organizmus a pôsobí pri mnohých ochoreniach, vrátane nádorových.
Omladzujúce a protirakovinové účinky
- Vysoký obsah kremíka je základom pre tvorbu a pevnosť väzivových tkanív.
- Zabezpečuje elasticitu a zdravie cievnych stien, podporuje tvorbu červených krviniek.
- Dodáva pružnosť a oslnivý lesk pokožke, vlasom a nechtom.
- Podporuje činnosť žalúdka a žlčníka.
- Odstraňuje z tela jedovaté látky.
- Zaisťuje duševnú pohodu.
- Spevňuje pokožku.
- Pomáha pri alergiách.
- Je skvelým pomocníkom proti mykózam.
- Vysoký obsah draslíku pomáha dobre odvodňovať organizmus a zbavuje ho toxických látok.
- Vysoký obsah kyseliny listovej zvyšuje tvorbu červených krviniek, podporuje delení buniek a rast nového tkaniva.
- Podporuje funkciu pečene.
- Zlepšuje vyprázdňovanie – výborná pre ľudí, ktorí trpia zápchou a poruchami trávenia.
- Zlepšuje pevnosť kože a kostí.
Najlacnejšia omladzovacia kúra
Kombinácia vysokého obsahu kremíku a kyseliny listové robí z repy najlacnejšiu, bežne dostupnú omladzovaciu kúru, akú si môžeme dopriať.
Pre svoje výrazné proti nádorové účinky je červená repa spolu s mrkvou a zelerom základnou zložkou pri podporných a preventívnych šťavových kúrach proti nádorovému bujneniu. Repu a šťavu z nej používajte hlavne ako doplnok liečby a pre celkové posilnenie imunitného systému.
Repa na zdravú pokožku – nemusíte ju ani jesť
Maska pre žiarivú pleť
Recept pre krásnu, zdravú a žiarivú pleť: Zmiešajte 1 lyžicu nastrúhanej mrkvy s 1 lyžicou nastrúhanej cvikly, pridajte 1 lyžicu nastrúhaného jablka i so šupkou a 1 lyžicu na jemno nakrájanej naklíčenej pšenice. Pridajte ešte trošku rybieho tuku, dôkladne zamiešajte a naneste na pleť. Po 15 minútach opláchnite vlažnou vodou a pleť ošetrite bežnou kozmetikou. Smrdí to, ale výsledok za to rozhodne stojí.
Koľko jej môžete zjesť?
Pre vysoký obsah kyseliny šťavelovej nie je dobré jesť viac ako 200 g denne, alebo vypiť viac ako 100 ml šťavy. Cvikla nie je vhodná pre ľudí s močovými kameňmi a pre diabetikov, obsahuje totiž pomerne veľa sacharózy.
Šalát z červenej repy s jablkami
Potrebujeme:
- 1 červená repa
- 1/2 stonkového zeleru
- 2 jablka
- hrsť vlašských orechov
- kozí alebo balkánsky syr
- hrsť rukoly
- 2 lyžičky medu
- 1 lyžička horčice
- Soľ, Olivový olej účinky:
Postup:
Červenú repu umyjeme a dáme variť do mierne posolenej vody na cca 40 minút (podľa veľkosti, väčšiu pečieme asi hodinu). Potom ju necháme chvíľu vychladnúť, orežeme šupku a nakrájame na malé prúžky. Nakrájame si jablká, zeler, rukolu a syr a premiešame v miske s repou. Trochu osolíme a okoreníme. Potom si pripravíme zálievku – zmiešame 2 lyžičky tekutého medu, 1 lyžičku horčice a približne 1 lyžičku olivového oleja, zálievkou zalejeme šalát a premiešame. Nakoniec ozdobíme nasekanými orechmi. Dobrú chuť!