Omladzujúce a protirakovinové účinky

  • Vysoký obsah kremíka je základom pre tvorbu a pevnosť väzivových tkanív.
  • Zabezpečuje elasticitu a zdravie cievnych stien, podporuje tvorbu  červených krviniek.
  • Dodáva pružnosť a oslnivý lesk pokožke, vlasom a nechtom.
  • Podporuje činnosť žalúdka a žlčníka.
  • Odstraňuje z tela jedovaté látky.
  • Zaisťuje duševnú pohodu.
  • Spevňuje pokožku.
  • Pomáha pri alergiách.
  • Je skvelým pomocníkom proti mykózam.
  • Vysoký obsah draslíku pomáha dobre odvodňovať organizmus a zbavuje ho toxických látok.
  • Vysoký obsah kyseliny listovej zvyšuje tvorbu červených krviniek, podporuje delení buniek a rast nového tkaniva.
  • Podporuje funkciu pečene.
  • Zlepšuje vyprázdňovanie – výborná pre ľudí, ktorí trpia zápchou a poruchami trávenia.
  • Zlepšuje pevnosť kože a kostí.

Najlacnejšia omladzovacia kúra

Kombinácia vysokého obsahu kremíku a kyseliny listové robí z repy najlacnejšiu, bežne dostupnú omladzovaciu kúru, akú si môžeme dopriať.

Pre svoje výrazné proti nádorové účinky je červená repa spolu s mrkvou a  zelerom základnou zložkou pri podporných a preventívnych šťavových kúrach proti nádorovému bujneniu. Repu a šťavu z nej používajte hlavne ako doplnok liečby a pre celkové posilnenie imunitného systému.

Repa na zdravú pokožku – nemusíte ju ani jesť

Maska pre žiarivú pleť

Recept pre krásnu, zdravú a žiarivú pleť: Zmiešajte 1 lyžicu nastrúhanej mrkvy s 1 lyžicou nastrúhanej cvikly, pridajte 1 lyžicu nastrúhaného jablka i so šupkou a 1 lyžicu na jemno nakrájanej naklíčenej pšenice. Pridajte ešte trošku rybieho tuku, dôkladne zamiešajte a naneste na pleť. Po 15 minútach opláchnite vlažnou vodou a pleť ošetrite bežnou kozmetikou. Smrdí to, ale výsledok za to rozhodne stojí.

Koľko jej môžete zjesť?

Pre vysoký obsah kyseliny šťavelovej nie je dobré jesť viac ako 200 g denne, alebo vypiť viac ako 100 ml šťavy. Cvikla nie je vhodná pre ľudí s močovými kameňmi a pre diabetikov, obsahuje totiž pomerne veľa sacharózy.

Šalát z červenej repy s jablkami

Potrebujeme:

  • 1 červená repa
  • 1/2 stonkového zeleru
  • 2 jablka
  • hrsť vlašských orechov
  • kozí alebo balkánsky syr
  • hrsť rukoly
  • 2 lyžičky medu
  • 1 lyžička horčice
  • Soľ, Olivový olej účinky:

Postup:

Červenú repu umyjeme a dáme variť do mierne posolenej vody na cca 40 minút (podľa veľkosti, väčšiu pečieme asi hodinu). Potom ju necháme chvíľu vychladnúť, orežeme šupku a nakrájame na malé prúžky. Nakrájame si jablká, zeler, rukolu a syr a premiešame v miske s repou. Trochu osolíme a okoreníme. Potom si pripravíme zálievku – zmiešame 2 lyžičky tekutého medu, 1 lyžičku horčice a približne 1 lyžičku olivového oleja, zálievkou zalejeme šalát a premiešame. Nakoniec ozdobíme nasekanými orechmi. Dobrú chuť!