zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Cvikla v kombinácii s touto jednou prísadou predchádza cukrovke a iným chorobám: Ľudia by o tom mali vedieť!

Cvikla je nabitá prospešnými látkami a radí sa rozhodne medzi najzdravšie druhy zeleniny.

Pomáha napríklad pri liečbe anémie. 

V tomto článku vám poradíme, s čím ju skombinovať, aby ste z nej vyťažili čo najviac. 

 

 

Vďaka YouTube kanálu Dr Bartek Kulczyński sa dozviete, prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička. 

Na konci článku nájdete aj dva chutné a zdravé recepty.

Únava alebo nedostatok energie, chronické bolesti, anémia, nedostatok vitamínov, vysoký krvný tlak, či zápcha – toto sú len niektoré zo zdravotných problémov, pri ktorých pomáha červená repa. 

V prvom rade by ste si mali ceniť repu pre vysoký obsah draslíka. 

V jednej štandardnej repe sa nachádza 300 mg tohto prvku. 

 

 

To je rovnako, ako v jednom banáne, ktorý je uznávaný ako jeden z najlepších zdrojov draslíka.

Draslík je mimoriadne cenný pre obehový systém. 

Pomáha udržiavať krvný tlak v norme a podľa výskumov, ľudia, ktorí ho majú v strave dostatok, majú o 24% nižšie riziko mozgovej mŕtvice. 

 

 

Okrem toho pomáha dostatok draslíka predchádzať obličkovým kameňom, pomáha pri správnom fungovaní nervového systému a naopak jeho nedostatok môže zapríčiniť vznik nervovej hyperaktivity a porúch koncentrácie, prípadne ospalosti až apatie.

Navyše, nedostatok draslíka môže viesť k svalovej slabosti a kŕčom.

Ďalší prvok, ktorý repa obsahuje, je mangán. 

Už jedna repa pokryje asi 20% denného odporúčaného príjmu.

Pokiaľ ide o funkcie, ktoré mangán vykonáva v našom tele, je to predovšetkým udržanie zdravých kostí a ochrana buniek proti škodlivým účinkom voľných radikálov. 

 

 

Navyše, podobne ako vitamín K, mangán sa podieľa na procesoch zrážania krvi.

Repa je tiež výborným zdrojom kyseliny listovej. 

Jeden kus obsahuje toľko kyseliny listovej, že to pokryje 1/4 dennej potreby. 

Kyselina listová je v prvom rade zodpovedná za tvorbu červených krviniek.

Jej nedostatok teda môže viesť k anémii.

Okrem toho je zodpovedná za správny vývoj plodu u tehotných žien, preto je veľmi dôležité, aby ju tehotné ženy prijímali v odporúčaných množstvách.

 

 

Kyselina listová tiež tlmí zápal, pomáha zabrániť vzniku Alzheimerovej poruchy, zlepšuje funkciu ciev, chráni pred mŕtvicou a dokonca pomáha predchádzať vzniku niektorých druhov rakoviny (rakovina pažeráku, pankreasu, hrubého čreva a pľúc).

Ďalšou dôležitou zložkou, ktorú cvikla obsahuje, je vláknina. 

V jednom kuse sú až 3 g tejto zložky.

To radí repu za vrchné priečky medzi zeleninou s najvyšším obsahom vlákniny.

 

 

Táto zelenina je bohatá na dusičnany, ktoré sa baktériami v ústach premieňajú na dusitany a tým zlepšujú prekrvenie mozgu, čo vedie k zlepšeniu pamäti a koncentrácie.

Výraznú fialovo-červenú farbu má cvikla vďaka pigmentu nazývanému betalaín, ktorý má skvelé antioxidačné a protizápalové vlastnosti. 

Účinky červenej repy na zdravie

Nízky obsah kalórií

Stredne veľká repa váži asi 100 až 200 gramov a obsahuje len asi 43 kalórií. 

88% jej hmotnosti tvorí voda, preto pôsobí močopudne a pomáha telo zbavovať prebytočnej vody.

Repa je vďaka svojim vlastnostiam ideálna aj pri redukcii hmotnosti, či detoxikácii organizmu.

 

 

Zlepšuje prietok krvi

Táto zelenina je bohatá na dusičnany, ktoré sa baktériami v ústach premieňajú na dusitany a tým zlepšujú prekrvenie mozgu.

Čistí telo

 

 

Cvikla urýchľuje tráviaci a vylučovací proces a tým uľahčuje vyplavovanie toxínov z tela.

Podporuje funkciu pečene, čriev a obličiek.

Taktiež čistí krv a vylučuje z tela kyselinu močovú.

 

Zmierňuje menštruačné poruchy a klimakterické príznaky

Červená repa je bohatá na železo a preto podporuje regeneráciu červených krviniek.

Ženy, ktoré pravidelne jedia cviklu nemajú menštruačné poruchy, ani drastické príznaky menopauzy.

Zvyšuje obranyschopnosť organizmu

Výskumy dokázali, že červená repa chráni bunky, podporuje tvorbu nových a môže byť dokonca účinnou prevenciou proti rakovine.

Znižuje krvný tlak

Pitie 2 pohárov cviklovej šťavy denne môže výrazne znížiť váš krvný tlak.

Zmierňuje zápal

 

Cvikla je bohatá na antioxidanty, ktoré aktivujú obranyschopnosť tela a bojujú proti zápalom.

S.O.S. pri zápche

Šťava z repy podporuje trávenie a vylučovanie a tým chráni pred zápchou.

 

Pomáha pri cukrovke

Červená repa obsahuje kyselinu lipoovú, ktorá je jedným z najlepších prírodných antioxidantov.

Pre ľudí s cukrovkou je tento antioxidant obzvlášť prospešný, pretože zlepšuje inzulínovú rezistenciu a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. 

Červená repa obsahuje aj veľa vlákniny, ktorá zabraňuje príliš rýchlemu vstrebávaniu cukru. 

Konzumácia červenej repy je preto bezpečná aj pre diabetikov.

 

 

Zdroj železa – záchrana pri anémii

Železo podporuje regeneráciu červených krviniek a preto je červená repa v prevencii, aj liečbe anémie bezkonkurenčná.

Prospieva svalom a zvyšuje výkon

 

Pitie šťavy z červenej repy prospieva svalovej hmote a dodáva telu energiu.

Pravidelná konzumácia červenej repy zvyšuje aj výkon pri tréningu.

Zlepšuje stav pokožky

 

 

Cvikla pôsobí proti procesom starnutia.

Vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej pomáha bojovať proti vráskam a iným kožným problémom.

Zlepšuje náladu a psychický stav

Šťava z červenej repy obsahuje látky, ktoré uvoľnia myseľ a pôsobia proti depresii

 

Repa na potenciu

Starí Rimania považovali repu za silné afrodiziakum.

A nejde v žiadnom prípade o mýtus, ale o vedecky dokázaný fakt.

Je to vďaka bóru, ktorý ovplyvňuje produkciu hormónov zodpovedných za sexepíl a libido.

 

 

Ako zvýšiť priaznivé účinky repy?

Ak skombinujete cviklu s cesnakom, dodáte telu ešte viac prospešných látok, pretože toto duo je pre naše telo zdravotnou bombou.

Cesnak, rovnako ako cvikla, pomáha znižovať krvný tlak. 

 

 

Okrem toho znižuje hladinu triglyceridov v krvi, čo zabezpečuje ochranu krvných ciev. 

Pridajme k tomu antikoagulačné vlastnosti a máme hotový recept na prevenciu proti ateroskleróze, aj vzniku kardiovaskulárnych ochorení. 

Ďalej cesnak v kombinácii s cviklou pomáha chrániť pred stukovatením pečene a zlepšuje funkcie tohto orgánu. 

Recept s cviklou a cesnakom

 

 

Potrebujeme:

3 ks cvikle

3 strúčiky cesnaku

3 – 5 vlašských orechov

2 – 3 PL kvalitného olivového oleja

1 – 2 PL jablčného octu

petržlenovú vňať

 

 

Postup:

Cviklu uvaríme aj so šupou do mäkka.

Treba si  však uvedomiť, že čím dlhšie repu varíme, tým menej prospešných látok v nej ostane.

Preto je lepšie použiť surovú repu.

Potom ju ošúpeme a nastrúhame.

Cesnak si ošúpeme a prelisujeme, potom ho pridáme k cvikle.

 

 

Pridáme aj nasekanú petržlenovú vňať a orechy.

Polejeme olivovým olejom a jablčným octom.

Podľa potreby dochutíme soľou a korením.

Krémová cviklová polievka s malinami

 

 

Ponúkame vám ešte jeden zaujímavý recept, ktorý je mimoriadne zdraviu prospešný.

Obsahuje jednu nezvyčajnú zložku, ktorou sú maliny.

Tie dodajú polievke nielen viac vitamínov, ale aj skvelú chuť.

 

 

Potrebujeme:

4 repy

1 červenú cibuľu

200 – 250 g malín (môžu byť aj mrazené)

0,5 l vývaru

1 PL masla alebo olivového oleja

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vložíme repu do rúry a pečieme domäkka pri teplote 180 °C. 

 

 

Cibuľu si ošúpeme, nakrájame na kocky a na olivovom oleji alebo masle orestujeme do sklovita.

Potom vložíme pokrájanú cviklu, maliny a zalejeme vývarom. 

Varíme asi 15 minút, potom rozmixujeme a dochutíme. 

Pre ešte krémovejšiu chuť môžeme pridať smotanu.

 

 

Hodí sa pridať navrch aj kozí syr, či ricottu.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.

Dobrú chuť a veľa zdravia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie tipy pre zdravie