Tento vynikajúci šalát podľa pani Marienky robím každú jeseň a myslím tento rok urobím aspoň z dvojitej dávky. Je to totižto nielen vynikajúca príloha, ale aj hotová vitamínová bomba, ktorá naštartuje imnunitu a odplaší choroby a vírusy. Ide o najlepší spôsob, ako si pochutnať a zároveň urobiť niečo pre zdravie. Najdôležitejšie je povedať, že šalát sa nesterilizuje, len stačí uložiť do chladničky, nepokazí sa. Pre istotu odporúčam umyté poháre a viečka ešte vypláchnuť vriacou vodou, rovnako, ako to radí pani Marienka. Šalát je naozaj vynikjaúci!
Potrebujeme:
1 kg cvikla
1 väčší kus chren
1 bobkový list
1 gulička nového korenia
1 gulička čierneho korenia
Nálev:
750 ml voda
1 KL soľ morská
3-4 PL (alebo kryštálový)
cukor trstinový
1 PL rasca celá
3-4 PL 8 % ocot
Postup:
Cviklu uvaríme do mäkka. Po uvarení a miernom vychladení ošúpeme ja nastrúhame na hrubšom strúhadle.
Terz si spracujeme chren. Celý koreň očistíme a nastrúhame alebo nasekáme pomocou robota.
Nastrúhaný chren pridáme k strúhanej cvikle. Kto chce, môže pridať čerstvo mleté čierne korenie – stačí štipka.
Uvaríme nálev vo vyššom hrnci. Do vody (množstvo podľa potreby) pridáme rascu, soľ, cukor a asi 5 minút povaríme, kým rasca zmäkne. Kto nemá rád celú rascu, môže pridať mletú. Počas varu okyslíme octom. Treba počítať s tým, že nálev vzkypí.
Ochutnáme, či je nálev chutný, príjemne sladko-kyslý. Ešte vriaci nálev nalejeme na postrúhanú cviklu s chrenom a dôkladne zamiešame. Podľa potreby môžeme chuť doladiť podľa vlastného vkusu.
Po vychladnutí šalát naplníme do pohárov so šraubovacím viečkom a uložíme do chladničky. Netreba sterilizovať, chren to istí, až sa obsah nepokazí. Z cca 1 kg cvikle som naplnila 2 ks 7 dcl pohárov a 1 ks 3 dcl pohár.