plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cviklový šalát BEZ zavárania: Bič na vírusy a výborná príloha – dávajte si lyžicu ku každému jedlu!

Tento vynikajúci šalát podľa pani Marienky robím každú jeseň a myslím tento rok urobím aspoň z dvojitej dávky. Je to totižto nielen vynikajúca príloha, ale aj hotová vitamínová bomba, ktorá naštartuje imnunitu a odplaší choroby a vírusy. Ide o najlepší spôsob, ako si pochutnať a zároveň urobiť niečo pre zdravie. Najdôležitejšie je povedať, že šalát sa nesterilizuje, len stačí uložiť do chladničky, nepokazí sa. Pre istotu odporúčam umyté poháre a viečka ešte vypláchnuť vriacou vodou, rovnako, ako to radí pani Marienka. Šalát je naozaj vynikjaúci!

Potrebujeme:

1 kg cvikla

1 väčší kus chren

1 bobkový list

1 gulička nového korenia

1 gulička čierneho korenia

Nálev:

750 ml voda

1 KL soľ morská

3-4 PL (alebo kryštálový)

cukor trstinový

1 PL rasca celá

3-4 PL 8 % ocot

Postup:

Cviklu uvaríme do mäkka. Po uvarení a miernom vychladení ošúpeme ja nastrúhame na hrubšom strúhadle.

Terz si spracujeme chren. Celý koreň očistíme a nastrúhame alebo nasekáme pomocou robota.

Nastrúhaný chren pridáme k strúhanej cvikle. Kto chce, môže pridať čerstvo mleté čierne korenie – stačí štipka.

Uvaríme nálev vo vyššom hrnci. Do vody (množstvo podľa potreby) pridáme rascu, soľ, cukor a asi 5 minút povaríme, kým rasca zmäkne. Kto nemá rád celú rascu, môže pridať mletú. Počas varu okyslíme octom. Treba počítať s tým, že nálev vzkypí.

Ochutnáme, či je nálev chutný, príjemne sladko-kyslý. Ešte vriaci nálev nalejeme na postrúhanú cviklu s chrenom a dôkladne zamiešame. Podľa potreby môžeme chuť doladiť podľa vlastného vkusu.

Po vychladnutí šalát naplníme do pohárov so šraubovacím viečkom a uložíme do chladničky. Netreba sterilizovať, chren to istí, až sa obsah nepokazí. Z cca 1 kg cvikle som naplnila 2 ks 7 dcl pohárov a 1 ks 3 dcl pohár.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes