Existujú stovky receptov na rôzne šaláty, ale tento z portálu lataifas by ste mali rozhodne skúsiť. Je totiž nielen chutný, ale aj mimoriadne zdravý. Prispieva k zlepšeniu zdravotného stavu pri rôznych ťažkostiach a je aj skvelou prevenciou.
Cvikla pomáha detoxikovať pečeň, prečisťovať krv, posilňuje imunitu, znižuje vysoký krvný tlak a je užitočná aj pri reumatizme, obličkových a žlčníkových kameňoch.
Tento šalát sa pripravuje veľmi jednoducho a môžete si z neho odložiť aj na zimu.
Výborne chutí samostatne, ale aj ako príloha k rôznym mäsitým jedlám a pod. V ideálnom prípade ho pripravujte zo surovej repy, pretože varením stráca väčšinu svojich cenných živín.
Potrebujeme:
2 kg cvikly
4 PL nastrúhaného chrenu
100 ml jablčného octu
200 ml vody
2 – 3 PL medu
3 PL oleja
2 PL mletej rasce
Postup:
Repu si očistíme, umyjeme a postrúhame na hrubom strúhadle.
Môžete ju prípadne nakrájať na malé kocky.
Koreň chrenu má veľmi ostrý zápach a preto je lepšie ho nastrúhať pomocou kuchynského robota. Nastrúhanú cviklu zmiešame s nastrúhaným chrenom.
Do hrnca si nalejeme ocot, vodu, olej, pridáme med, soľ a rascu.
Množstvo si môžeme upraviť podľa chuti.
Necháme krátko podusiť na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa med neroztopí.
Výslednou zmesou zalejeme cviklu s chrenom a dobre premiešame.
Šalát môžeme konzumovať ihneď, alebo ho naplniť do sterilizovaných pohárov, dôkladne uzavrieť viečkom a skladovať na chladnom mieste.
Po otvorení ho treba skladovať v chladničke.
Liečivé účinky tohto šalátu
- detoxikuje
- pomáha pri anémii
- pomáha pri chrípke a bronchitíde
- zmierňuje príznaky reumy a dny
- pomáha pri močových kameňoch
- znižuje krvný tlak
- zlepšuje a chráni zrak
- výrazne posiľňuje imunitu a zbavuje telo škodlivých látok čím pomáha lymfatickému systému
- znižuje cholesterol
- zlepšuje pevnosť kostí a prospieva aj vlasom, pokožke a nechtom
Kontraindikácie: Šalát z repy a chrenu sa neodporúča konzumovať ľuďom trpiacim cukrovkou, žalúdočnými vredmi a prekyslením žalúdka.
Prajeme dobrú chuť a veľa zdravia!