Cvikla s chrenom a medom: To najlepšie čo môžete spraviť pre svoje zdravie, je dať si tento chutný šalát!

Existujú stovky receptov na rôzne šaláty, ale tento z portálu lataifas by ste mali rozhodne skúsiť. Je totiž nielen chutný, ale aj mimoriadne zdravý. Prispieva k zlepšeniu zdravotného stavu pri rôznych ťažkostiach a je aj skvelou prevenciou.

Cvikla pomáha detoxikovať pečeň, prečisťovať krv, posilňuje imunitu, znižuje vysoký krvný tlak a je užitočná aj pri reumatizme, obličkových a žlčníkových kameňoch.

Tento šalát sa pripravuje veľmi jednoducho a môžete si z neho odložiť aj na zimu.

Výborne chutí samostatne, ale aj ako príloha k rôznym mäsitým jedlám a pod. V ideálnom prípade ho pripravujte zo surovej repy, pretože varením stráca väčšinu svojich cenných živín.

...

Potrebujeme:

2 kg cvikly

4 PL nastrúhaného chrenu

100 ml jablčného octu

200 ml vody

2 – 3 PL medu

3 PL oleja

2 PL mletej rasce

Postup:

Repu si očistíme, umyjeme a postrúhame na hrubom strúhadle.

Môžete ju prípadne nakrájať na malé kocky.

Koreň chrenu má veľmi ostrý zápach a preto je lepšie ho nastrúhať pomocou kuchynského robota. Nastrúhanú cviklu zmiešame s nastrúhaným chrenom.

Do hrnca si nalejeme ocot, vodu, olej, pridáme med, soľ a rascu.

Množstvo si môžeme upraviť podľa chuti.

Necháme krátko podusiť na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa med neroztopí.

Výslednou zmesou zalejeme cviklu s chrenom a dobre premiešame.

Šalát môžeme konzumovať ihneď, alebo ho naplniť do sterilizovaných pohárov, dôkladne uzavrieť viečkom a skladovať na chladnom mieste.

Po otvorení ho treba skladovať v chladničke.

Liečivé účinky tohto šalátu

  • detoxikuje
  • pomáha pri anémii
  • pomáha pri chrípke a bronchitíde
  • zmierňuje príznaky reumy a dny
  • pomáha pri močových kameňoch
  • znižuje krvný tlak
  • zlepšuje a chráni zrak
  • výrazne posiľňuje imunitu a zbavuje telo škodlivých látok čím pomáha lymfatickému systému
  • znižuje cholesterol
  • zlepšuje pevnosť kostí a prospieva aj vlasom, pokožke a nechtom

Kontraindikácie: Šalát z repy a chrenu sa neodporúča konzumovať ľuďom trpiacim cukrovkou, žalúdočnými vredmi a prekyslením žalúdka. 

Prajeme dobrú chuť a veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay