plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cvikla na zimu: Jednoduchý a zdravý recept!

Cvikla patrí medzi najcennejšie druhy zeleniny. Jej zvláštna farba a zaujímavá chuť ju predurčuje na oživenie jedál v sivých zimných dňoch.

Dá sa pripraviť na viacero spôsobov, najčastejšie sa podáva v nakladanej forme dochutená chrenom, ktorú možno skladovať aj cez zimu.

 

 

Jednoduchý recept z portálu balkonada na úžasnú nakladanú cviklu na zimu.

 

 

Fyziologický účinok a využitie repy:

Obsah vitamínov a minerálov v cvikle je veľmi vysoký.

Je bohatá najmä na draslík, vďaka čomu pôsobí močopudne, ale má aj vynikajúci obsah vitamínov A, B a C, vďaka čomu je významným zdrojom antioxidantov.

 

 

Pre obsah vitamínu B9 zohráva významnú úlohu pri krvotvorbe.

Pomáha obnoviť acidobázickú rovnováhu nášho tela a podporuje aj funkciu pečene.

 

 

Inhibuje tiež reprodukciu rakovinových buniek.

Hrá dôležitú rolu pri liečbe a prevencii rakoviny.

Vzhľadom na nízky obsah kalórii a uhľohydrátov sa odporúča aj pri diétach.

 

Červená repa s cesnakom bez varenia nálevu

Potrebujeme:

5 kg nastrúhanej červenej repy

1 lyžicu soli

8 strúčikov cesnaku

Voliteľné: anýz

Postup:

 

 

Repu zmiešame vo veľkej miske so strúhaným cesnakom, soľou a dobre premiešame.

Navrstvíme do čistých pohárov a sterilizujeme ako klasické zaváraniny .

Vo veľkom hrnci pri teplote 90 stupňov, 20 minút.

 

 

Obrátime hore dnom, necháme vychladnúť a je to.

Podávame ako prílohu k jedlám od výmyslu svetla.

Ja si na repke pochutnávam aj len tak, napríklad s čerstvým pečivkom.

Cikla s nevareným octovým nálevom

Chutná zásoba vitamínov na celú zimu!

Potrebujeme:

5 – 6 kg červenej repy

1,5 l vody

500 ml octu

4 PL cukru

2 – 3 PL soli

voliteľné:

horčičné semienka

koreniny podľa chuti

Postup:

Červenú repu si dobre umyjeme, vložíme do väčšieho hrnca.

Varíme asi 2 hodiny.

Keď sa voda odparí, môžeme ju doliať.

Uvarenú repu necháme asi 30 minút chladnúť.

Potom ju ošúpeme a nakrájame na kolieska.

Ocot, vodu, soľ a cukor zmiešame v miske.

Týmto nálevom zalejeme kolieska repy. 

Premiešame a necháme stáť asi pol hodiny. 

Po uplynutí tejto doby ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ, cukor alebo ocot. 

Do sterilizovaných pohárov dáme korenie a horčičné semienka.

Naukladáme repu a nakoniec všetko zalejeme nálevom. 

Poháre dobre uzavrieme viečkami.

Na dno veľkého hrnca dáme kuchynskú utierku.

Naukladáme poháre a zalejeme vodou až pod viečko.

Vodu necháme zovrieť varíme ešte 15 minút. 

Hotovo.

Skladujeme na tmavom a chladnom mieste. 

Bonus: Červená repa s chrenom a rascou

 

 

Potrebujeme:

2 kg repy (pri nákupe dbajte na to, aby mala stonky, inak sa pri varení stráca vzácna šťava)

7 dcl vody

3 dkg soli

4 dkg kryštálového cukru

1,5 dcl 10 % octu

celé korenie

rascu

chren

benzoan sodný

Postup:

 

 

Cviklu umyjeme a uvaríme aj so šupkou.

Varíme ju, kým trochu nezmäkne, ale neprevaríme.

Medzitým do vody pridáme korenie.

Privedieme do varu.

Cviklu ošúpeme a nakrájame na plátky.

 

 

Plátky repy vložíme do sterilných a čistých pohárov.

Vychladnutú šťavu prelejeme cez lievik do pohárov.

 

 

Do každého pohára pridáme trochu benzoanu sodného (konzervant).

Uzavreté poháre varíme vo vlhkej pare 10 minút.

 

 

Necháme vychladnúť a poháre uskladníme na tmavom a chladnom mieste.

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pxabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes