Cvikla patrí medzi najcennejšie druhy zeleniny. Jej zvláštna farba a zaujímavá chuť ju predurčuje na oživenie jedál v sivých zimných dňoch.
Dá sa pripraviť na viacero spôsobov, najčastejšie sa podáva v nakladanej forme dochutená chrenom, ktorú možno skladovať aj cez zimu.
Jednoduchý recept z portálu balkonada na úžasnú nakladanú cviklu na zimu.
Fyziologický účinok a využitie repy:
Obsah vitamínov a minerálov v cvikle je veľmi vysoký.
Je bohatá najmä na draslík, vďaka čomu pôsobí močopudne, ale má aj vynikajúci obsah vitamínov A, B a C, vďaka čomu je významným zdrojom antioxidantov.
Pre obsah vitamínu B9 zohráva významnú úlohu pri krvotvorbe.
Pomáha obnoviť acidobázickú rovnováhu nášho tela a podporuje aj funkciu pečene.
Inhibuje tiež reprodukciu rakovinových buniek.
Hrá dôležitú rolu pri liečbe a prevencii rakoviny.
Vzhľadom na nízky obsah kalórii a uhľohydrátov sa odporúča aj pri diétach.
Červená repa s cesnakom bez varenia nálevu
Potrebujeme:
5 kg nastrúhanej červenej repy
1 lyžicu soli
8 strúčikov cesnaku
Voliteľné: anýz
Postup:
Repu zmiešame vo veľkej miske so strúhaným cesnakom, soľou a dobre premiešame.
Navrstvíme do čistých pohárov a sterilizujeme ako klasické zaváraniny .
Vo veľkom hrnci pri teplote 90 stupňov, 20 minút.
Obrátime hore dnom, necháme vychladnúť a je to.
Podávame ako prílohu k jedlám od výmyslu svetla.
Ja si na repke pochutnávam aj len tak, napríklad s čerstvým pečivkom.
Cikla s nevareným octovým nálevom
Chutná zásoba vitamínov na celú zimu!
Potrebujeme:
5 – 6 kg červenej repy
1,5 l vody
500 ml octu
4 PL cukru
2 – 3 PL soli
voliteľné:
horčičné semienka
koreniny podľa chuti
Postup:
Červenú repu si dobre umyjeme, vložíme do väčšieho hrnca.
Varíme asi 2 hodiny.
Keď sa voda odparí, môžeme ju doliať.
Uvarenú repu necháme asi 30 minút chladnúť.
Potom ju ošúpeme a nakrájame na kolieska.
Ocot, vodu, soľ a cukor zmiešame v miske.
Týmto nálevom zalejeme kolieska repy.
Premiešame a necháme stáť asi pol hodiny.
Po uplynutí tejto doby ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ, cukor alebo ocot.
Do sterilizovaných pohárov dáme korenie a horčičné semienka.
Naukladáme repu a nakoniec všetko zalejeme nálevom.
Poháre dobre uzavrieme viečkami.
Na dno veľkého hrnca dáme kuchynskú utierku.
Naukladáme poháre a zalejeme vodou až pod viečko.
Vodu necháme zovrieť varíme ešte 15 minút.
Hotovo.
Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Bonus: Červená repa s chrenom a rascou
Potrebujeme:
2 kg repy (pri nákupe dbajte na to, aby mala stonky, inak sa pri varení stráca vzácna šťava)
7 dcl vody
3 dkg soli
4 dkg kryštálového cukru
1,5 dcl 10 % octu
celé korenie
rascu
chren
benzoan sodný
Postup:
Cviklu umyjeme a uvaríme aj so šupkou.
Varíme ju, kým trochu nezmäkne, ale neprevaríme.
Medzitým do vody pridáme korenie.
Privedieme do varu.
Cviklu ošúpeme a nakrájame na plátky.
Plátky repy vložíme do sterilných a čistých pohárov.
Vychladnutú šťavu prelejeme cez lievik do pohárov.
Do každého pohára pridáme trochu benzoanu sodného (konzervant).
Uzavreté poháre varíme vo vlhkej pare 10 minút.
Necháme vychladnúť a poháre uskladníme na tmavom a chladnom mieste.
Prajeme Vám dobrú chuť!