Cuketová sezóna vrcholí a ako určite viete, táto zelenina veľmi lichotí aj našej postave. Je takmer bez kalórií a dá pripraviť na desiatky chutných spôsobov. Vybrali sme pre vás 11 top cuketových receptov, ktoré sú ľahké, rýchle a nemusíte sa obávať, že z nich priberiete.
Ľahká cuketová roláda
Potrebujeme:
2 cukety
5 vajec
2 strúčiky cesnaku
50 g parmezánu
Soľ a korenie
Na náplň:
200 g tvarohu, syrokrému, alebo smotanového syra (prípadne obľúbenú nátierku)
100 g šunky nakrájanej na plátky
Poznámka: do cesta môžete pridať ovsené vločky a v tom prípade stačia aj 3 vajcia
Postup:
Cuketu umyjeme, nastrúhame a osolíme – necháme 15 minút vypotiť a zlejeme šťavu. Potom pridáme vajcia, pretlačený cesnak, syr a vymiešame jednotnú hmotu, ktorú rovnomerne navrstvíme na plech na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 20 minút – alebo, kým cesto nie je zlatisté.
Potom jednoducho necháme vychladnúť, potrieme syrom a uložíme plátky šunky. Zrolujeme a môžeme podávať.
Do cesta môžete pridať obľúbené korenie, zelené bylinky alebo napríklad aj nakrájanú chilli papričku, ak obľubujete pikantné chuťovky.
Cuketové rolky s kuracím mäsom
Potrebujeme:
Mladú cuketu alebo tekvicu
1 ks kuracích pŕs
2 strúčiky cesnaku
50 strúhaného tvrdého syra
Paprikovú omáčku (nie pikantnú)
Lístky bazalky
Soľ
Čierne mleté korenie
Olivový olej
Postup:
Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm.
Plech vystelieme papierom na pečenie a preložíme naň plátky cukety. Každý plátok pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Vložíme do vyhriatej rúry a necháme pri teplote 180 stupňov piecť cca 5-7 minút. Cuketa bude potom mäkšia, šťavnatejšia a bude sa nám s ňou ľahšie pracovať.
Medzitým nakrájame kuracie mäso na tenké plátky, osolíme, okoreníme a preložíme do misky spolu s prelisovaným cesnakom. Mäso necháme chvíľu marinovať.
Cuketu vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Na každý kúsok cukety uložíme plátok mäsa, strúhaný syr, lístky bazalky a trochu omáčky.
Plátky cukety zrolujeme a upevníme pomocou špajlí. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Naša skvelá letná večera je hotová!
Jednohubky z cukety namiesto obložených chlebíkov
Potrebujeme:
1-2 cukety
150 g strúhaného syra
1-2 strúčiky cesnaku
Kyslú smotanu (môžete zmiešať s majonézou, prípadne použiť len majonézu)
1 väčšiu paradajku
Voliteľné: Šunka, saláma, slaninka….
Postup:
Cuketu umyjeme, nemusíme šúpať a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 – 1,5 cm. Cuketové kolieska uložíme na plech vymastený, alebo vystlaný papierom na pečenie. Osolíme a potrieme zmesou smotany, majonézy, syra a pretlačeného cesnaku. Môžeme pridať ľubovolné koreniny a jednoducho natrieme na kolieska cukety. Nakoniec uložíme na vrch koliesko paradajky a môžeme ešte posypať strúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minút.
Cuketa zapečená s paradajkami, paprikou a syrom
Potrebujeme:
1-2 ks paradajok
200-250 g cukety
1 červenú papriku
2 lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
2-3 lyžice mlieka
1 vajce
40 – 50 g nastrúhanej nízkotučnej mozzarelly
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.
Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.
Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.
Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.
Marinová cuketa s kôprom a cesnakom
Potrebujeme:
400-500 g cukety
60-70 ml slnečnicového oleja
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice octu
1 lyžicu medu
Soľ a čierne korenie podľa chuti
1 zväzok kôpru
Postup:
Cuketu umyjeme osušíme a nakrájame na čo najtenšie plátky (použijeme veľmi ostrý nôž alebo krájač na zeleninu). Plátky cukety osolíme a necháme 10 minút odpočívať, kým cuketa pustí šťavu. Cesnak pretlačíme a zmiešame s medom, octom, korením a olejom. Dôkladne premiešame.
Z cukety odstránime prebytočnú šťavu, pridáme k nej najemno nasekaný kôpor a zalejeme marinádou. Premiešame a vložíme do chladničky. Necháme marinovať 2 hodiny.
Cuketová pizza bez múky
Potrebujeme:
2 mladé cukety
2 vajcia
150 g syra s nižším obsahom tuku
Na oblohu:
Paradajkovú omáčku
Paradajky
Parmezán
Huby
Šunku
Prípadne iné ingrediencie podľa chuti
Postup:
Cukety umyjeme – nemusíme šúpať a nastrúhame na jemnom strúhadle. Posypeme soľou a necháme odpočívať, aby zelenina pustila šťavu. Potom z cukety zlejeme prebytočnú tekutinu a rukami alebo pomocou utierky vytlačíme ešte čo možno najviac tekutiny.
Cuketu, z ktorej sme vytlačili tekutinu zmiešame so strúhaným syrom, vajciami a dochutíme soľou a korením.
Cesto potom navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby bola vrstva cesta tenká a rovnomerná.
Cesto vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 220 stupňov alebo kým cesto nebude na povrchu zlatistohnedé.
Potom vyberieme z rúry, navrstvíme pizza ingrediencie podľa chuti a vložíme na ďalších 10 minút do rúry.
Môžeme servírovať.
Pečené cuketové placky
Potrebujeme:
2 vajcia
1 cuketu
2-3 strúčky cesnaku
Sušenú majoránku
Soľ
Mleté čierne korenie
4 lyžice ovsených vločiek, ktoré si necháme napučať v horúcej vode
Postup:
Cuketu očistíme a nastrúhame nahrubo. Vložíme do misky, pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, majoránku, soľ, korenie a napučané ovsené ovločky. Všetky ingrediencie poriadne premiešame.
Z hmoty vytvarujeme jednotlivé placky hrubé približne 2 cm (pri tvarovaní placiek je potrebné vytlačiť prebytočonú vodu, pretože cuketa pustí veľké množstvo šťavy). Placky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby mali medzi sebou dostatočný odstup.
Pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 minút pri teplote 180 stupňov.
Necháme chvíľku vychladnúť a podávame s čerstvou zeleninou, ako prílohu k mäsu alebo s kyslou smotanou.
Cuketový kastról
Potrebujeme:
150 ml mlieka
2 ks mladej cukety
3 vajcia
50 g parmezánu
1 a 1/2 lyžice zemiakového škrobu l
Pol zväzku petržlenu nasekaného najemno
Soľ a mleté korenie podľa chuti
Bazalku podľa chuti
5 lyžíc olivového oleja
Postup:
Plech vymastíme olejom a uložíme doň cuketu nakrájanú na menšie kúsky.
Vajcia rozšľaháme, pridáme k nim petržlenovú vňať, soľ, korenie, mlieko a bazalku – dobre premiešame.
Nakoniec pridáme aj zvyšný olivový olej, syr a škrob. Miešame dohladka.
Zmesou rovnomerne zalejeme cuketu.
Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme približne 40-45 minút (prípadne, kým nebude povrch zmesi zlatistý).
Cuketové hranolky
Potrebujeme:
1 cuketu – mladú aj so šupou
1 lyžicu horčice
2 lyžičky octu
½ šálky strúhanky
Soľ a čierne korenie podľa chuti
1 šálku kyslej smotany
1 ks cibule
2 lyžičky medu
100 g nadrobno nastrúhaného syra
Voliteľné: bazalka, červená paprika, oregano
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na pásiky – podobne ako hranolky.
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja dozlatista. Potom ju preložíme do mixéra a zmiešame s medom, horčicou, octom, soľou a korením. Rozmixujeme dohladka, primiešame smotanu a opäť všetko spolu dobre premiešame.
Kúsky cukety obalíme najskôr v smotanovej zmesi a potom v strúhanke, ktorú sme si zmiešali so syrom a ľubovolnými koreninami.
Kúsky cukety uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov 15-20 minút. Chuťovka je pripravená, keď je povrch zlatistý.
Prekladaná cuketová misa
Potrebujeme:
4 stredne veľké nové zemiaky
2-3 cukety (podľa veľkosti)
4 plátky šunky
soľ
Olivový olej
100-150 g strúhaného syra
Potrebujeme:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a rovnako tak nakrájame aj cuketu – nemusíme šúpať. Cuketu môžeme chvíľu vypotiť – ale ak máte radi šťavnatejšiu cuketu, môžete s ňou pokojne pracovať aj hneď.
Plech na pečenie vyložíme papierom a začneme striedavo ukladať plátky cukety a zemiakov. Medu plátky zeleniny uloťíme plátky šunky a všetko pokvapkáme olivovým olejom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Keď zemiaky zmäknú a cuketa získa zlatistý nádych, posypeme syrom a dáme zapiecť ešte na pár minút, kým sa syr nerozpustí.
Cuketový chlebík
Potrebujeme:
3 šálky hladkej špaldovej múky
4 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžičku soli
½ lyžičky jedlej sódy
½ lyžičky cesnakového prášku
1 šálku nastrúhanej cukety
¾ šálky strúhaného syra
1 lyžicu najemno nasekanej zelenej cibuľky
1 veľké vajce
1 šálku cmaru
4 lyžice roztopeného masla
Postup:
Múku zmiešame so soľou, práškom do pečiva, cesnakom a jedlou sódou. Premiešame a pridáme cuketu, syr, zelenú cibuľku a premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
V samostatnej miske zmiešame maslo, vajce a cmar. Nakoniec tekutú zmes nalejme do suchej a vypracujeme jednotné cesto.
Z cesta vyformujeme bochník alebo bochníky a preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený.
Pečieme pri teplote 170 stupňov v závislosti od veľkosti bochníkov. Menším stačí približne 25 minút, väčší 45-50 minút (pre istotu skontrolujte upečenosť špáradlom).
Necháme 5-10 minút vychladnúť a môžeme podávať.
Zdravá náhrada zemiakových chipsov
Potrebujeme:
1 zelenú cuketu
Mlieko
Strúhanku (ideálne celozrnnú)
Parmezán
Soľ a cesnakový prášok
Postup:
Cuketu dôkladne umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame na čo najtenšie kolieska.
Krájanú cuketu preložíme do misky a zalejeme mliekom a necháme 15 minút v mliečnom kúpeli. Vďaka mlieku budú mať chipsy vynikajúcu chuť.
Strúhanku zmiešajte s najemno strúhaným parmezánom. Každý plátok cukety obalíme v zmesi strúhanky a syra.
Plátky cukety preložíme na mriežku a posypeme soľou a cesnakovým práškom. Podľa chuti môžete pridať aj ďalšie koreniny.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Môžete si pochutnávať na chrumkavých chipsoch bez výčitiek svedomia.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)