Výborný CUKETOVÝ šalát do pohárov: V zime som ľutoval, že som ho nespravil viac – najlepšia príloha!

Chcem sa podeliť o výborný recept na cuketový šalátik podľa pani Margity B.

 

 

Tento rok som sa ho rozhodla vyskúšať a je naozaj fantastický.

Veľmi lahodný a osviežujúci, dokonca nám zachutil viac, ako uhorkový šalát.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Ak máte na záhrade cuketu a neviete, čo s ňou, neváhajte skúsiť tento recept.

Je skutočne výborný.

A čo je úplne najlepšie? Je aj úplne jednoduchý.

Potrebujeme:

3 kg cukiet

1 kg cibuľa

1kg paprika

Ďalej:

1 celé Deko

30 dkg cukru

3 dcl octu

Postup:

Najskôr si pripravíme cuketu.

 

 

Každý kúsok umyjeme a ošúpeme.

Následne postrúhame.

 

 

Ak máte cukety s mäkkou šupkou, nemusíte šúpať.

Cibuľu ošúpeme.

A pokrájame natenko.

 

 

Rovnako si očistíme a natenko nakrájame aj papriku.

Zeleninu spolu zmiešame vo väčšom vandlíku.

Teraz pridáme preosiate Deko.

 

 

Vmiešame aj cukor a ocot.

Premiešame tak, aby sa všetky prísady prepojili.

Teraz len necháme odstáť 3 hodiny.

 

 

Pripravíme si čisté poháre s viečkami.

Do pohárov naplníme šalát a zatvoríme.

Sterilizujeme 25 minút.

Bonus: Cuketa, ktorá chutí ako ananás – bez zavárania

 

 

Na prípravu tejto dobrôtky sa hodí mladá cuketa, ktorá je šťavnatá nemá ešte tuhé vlákna.

Kompót môžete vyrábať aj z tekvice, my máme najradšej žltú cuketu, ale môžete robiť aj zo zelenej. Naozaj to chutí ako ananás.

Potrebujeme:

1 kg mladej cukety

100 g kr. cukru

Vanilínový cukor podľa chuti

350 ml ananásového džúsu

Štipku kyseliny citrónovej (2/3 lyžičky)

Postup:

Cuketa umýjeme, ošúpeme a nakrájame na pásiky s hrúbkou 1,5-2 cm.

Zvnútra vyberieme semienka.

Vyrobíme si sirup.

 

 

Hrniec dáme na plameň.

Nalejeme doň džús, pridáme kyselinu citrónovú, cukor a vanilku.

Do kvapaliny vložíme krúžky cukety, varíme 15 minút za stáleho miešania.

 

 

Kolieska cukety navrstvíme do pohára na zaváranie a zalejeme horúcim sirupom, zavrieme otočíme a zabalíme do deky.

Necháme vychladnúť a potom skladujeme na chladnom mieste.

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels