Výborný recept na cuketový šalát, ktorý som si priniesla z dovolenky v Grécku. U nás má veľký úspech.
Potrebujeme:
1 kg cukina
2 ks cibuľa
1 ks paprika červená
80 g soľ
380 g cukor
200-300 ml ocot biely
1-2 KL čili paprička
2 KL horčicové semienka mleté
2 KL kurkuma
1 PL kukuričný škrob
Postup:
Horčicové semienko si zomelieme najemno – ja som použila mlynček na kávu.
Cukety aj papriku umyjeme, cibuľu očistíme. Všetku zeleninu nakrájame na kúsky. Pridáme soľ a pálivú papriku. Premiešame a necháme 2 hodiny odležať.
Po uplynuté tohoto času zlejeme prebytočnú kvapalinu (časť kvapaliny odložíme bokom). Ocot zmiešame s cukrom, horčicovým práškom, kurkumou a zalejeme ním zeleninu.
Všetko preložíme na plameň a necháme zovrieť, povaríme asi pol hodiny. Kukuričný škrob si zmiešame s trochou šťavy zo zeleniny, ktorú sme si odložili. Pridáme do zeleniny a necháme ešte 1-2 minútky prevariť, aby škrob nebol surový. Týmto zahustíme celú zmes a bude mať veľmi príjemnú rôsolovitú konzistenciu. Horúcu zmes hneď navrstvíme do pripravených čistých pohárov, zavíčkujeme a obrátime hore dnom, zabalíme do deky a necháme vychladnúť. Na druhý deň môžete ochutnávať. :-)