Vynikajúci recept na vláčny cuketový koláčik, ktorý je veľmi šťavnatý a chuťovo takmer na nerozoznanie od Sacherevej torty.
Hoci je v recepte použitá cuketa, vo výslednom koláčiku ju vôbec necítiť.
Vďaka nej je ale koláčik veľmi šťavnatý, jemný a vláčny.
Tento recept z cukety je náš obľúbený.
Potrebujeme:
Cesto:
350 g špaldová celozrnná múka
1 bal. prášok do pečiva
170 ml olej
250 g trstinový cukor
3 ks vajce štipka
soľ
50 g kakao
500 g cuketa
150 g orechy nahrubo nasekané
2 lyžičky škorica
Ďalej budeme potrebovať:
Na potretie
200 g marhuľová marmeláda
Poleva:
300 g horká čokoláda (alebo na varenie)
200 ml smotana na šľahanie
Na ozdobu:
Maliny
Lístky mäty
Postup:
Cuketu ošúpeme.
Najemno nastrúhame a zľahka vytlačíme.
Do misy k cukete pridáme ostatné suroviny.
Všetko dôkladne premiešame.
Stierkou vyrovnáme do plechu (klasický nízky) vystlaného papierom na pečenie.
Pečiee v rúre na 180 stupňov.
Čas pečenia je cca 30 až 40 minút.
Pre istotu použijeme špajdľu, keďže každá rúra pečie inak.
Ak je po vytiahnutí z cesta špajdla suchá, máme hotovo.
Na mriežke necháme vychladnúť.
Vlažný korpus potrieme marmeládou.
Poleva:
Vo vodnom kúpeli rozpustíme nalámanú čokoládu.
Pridáme smotanu a miešame, kým sa nám všetka čokoláda nerozpustí.
Polevou potom prelejeme koláč a necháme stuhnúť.
Koláč môžeme ozdobiť lístkami čerstvej mäty, čerstvým ovocím, alebo mandľovými lupienkami.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)