plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cuketový koláč na spôsob Sachera

Vynikajúci recept na vláčny cuketový koláčik, ktorý je veľmi šťavnatý a chuťovo takmer na nerozoznanie od Sacherevej torty.

 

 

Hoci je v recepte použitá cuketa, vo výslednom koláčiku ju vôbec necítiť.

Vďaka nej je ale koláčik veľmi šťavnatý, jemný a vláčny.

Tento recept z cukety je náš obľúbený.

Potrebujeme:

Cesto:

350 g špaldová celozrnná múka

1 bal. prášok do pečiva

170 ml olej

250 g trstinový cukor

3 ks vajce štipka

soľ

50 g kakao

500 g cuketa

150 g orechy nahrubo nasekané

2 lyžičky škorica

Ďalej budeme potrebovať:

Na potretie

200 g marhuľová marmeláda

Poleva:

300 g horká čokoláda (alebo na varenie)

200 ml smotana na šľahanie

Na ozdobu:

Maliny

Lístky mäty

Postup:

 

 

Cuketu ošúpeme.

Najemno nastrúhame a zľahka vytlačíme.

Do misy k cukete pridáme ostatné suroviny.

 

 

Všetko dôkladne premiešame.

Stierkou vyrovnáme do plechu (klasický nízky) vystlaného papierom na pečenie.

Pečiee v rúre na 180 stupňov.

 

 

Čas pečenia je cca 30 až 40 minút.

Pre istotu použijeme špajdľu, keďže každá rúra pečie inak.

Ak je po vytiahnutí z cesta špajdla suchá, máme hotovo.

 

 

Na mriežke necháme vychladnúť.

Vlažný korpus potrieme marmeládou.

Poleva:

Vo vodnom kúpeli rozpustíme nalámanú čokoládu.

Pridáme smotanu a miešame, kým sa nám všetka čokoláda nerozpustí.

 

 

Polevou potom prelejeme koláč a necháme stuhnúť.

Koláč môžeme ozdobiť lístkami čerstvej mäty, čerstvým ovocím, alebo mandľovými lupienkami.

 

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes