Toto sú moje dva obľúbené recepty z cukety. Samozrejme, dajú sa aj vyprážať, no výborná je aj pečená verzia, ktorú prirpavíte skoro bez oleja.
Cuketa vyprážaná na plechu
Potrebujeme:
1 vajce
Strúhanka
Soľ, drvená rasca
Hladká múka
Zelené bylinky
Postup:
Cuketu pomocou škrabky ošúpeme, osolíme a posypeme drvenou rascou.
Cuketu obalíme v trojobale – (do vajíčka pridáme aj nasekané bylinky) na plech dáme papier na pečenie, potrieme ho olejom a naň ukladáme obalenú cuketu.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút.
Po 10-tich minútach kolieska poprevraciame.
Piecť na plechu možno aj celkom bez oleja, prípadne plech potrite trochou oleja potom sú cuketky chrumkavejšie.
Cuketa v cesnakovom cestíčku
Takto pripravená cuketa sa dá vyprážať aj piecť.
Do pečenej verzie pridajte do cestíčka viac múky a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote asi 190 stupňov.
Cuketu je potrebné počas pečenia obrátiť, odporúčam tiež pridať do cestíčka aj trochu oleja.
Potrebujeme:
1 stredne veľká cuketa
2 vajcia
Petržlenovú vňať
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
olej
Postup:
Umyte cuketu, osušte ju a rozrežte hrubšie krúžky. Ak chcete, môžete osoliť, ale nie je to potrebné.
Jogurt jemne premiešajte s múkou, cesnakom, vajcom, soľou a korením, potom pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
Ak je zmes príliš hustá, môžete ju zriediť malým množstvom mlieka.
Namočte cuketou do tejto zmesi a dajte do chladničky aspoň na pol hodiny.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov, počas pečenia obrátime.