plny-hrniec_transparent_negativ.png

Už ste niekedy skúšali halušky z CUKETY? Sú jednoduché a neskutočne chutné, lepšie som nikdy nejedla!

Tieto halušky robím v lete pravidelne.

 

 

Ide o vynikajúcu ľahkú prílohu, alebo pokojne aj hlavný chod.

Podávam ich k omáčkam, alebo s kyslou smotanou, bryndzou a osmaženou slaninkou.

 

 

Potrebujeme:

Halušky:

1 ks stredne veľká cuketa (cca 300g)

1 ks vajce

3 lyžice Solamyl

8 vrchovatých lyžíc hladká múka

1 lyžička soľ

1 lyžička sušený cesnak

Ďalej (voliteľné):

bryndza

údené mäso

anglická slanina

cibuľa

kyslá smotana

cesnak

Postup:

Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle (mladú nelúpeme, staršie kúsky s tvrdou šupkou ošúpeme a vydlabeme), nezbavujte tekutiny.

Ak použijete cuketu so šupkou, halušky budú zelenkavé.

 

 

Pridáme vajcia, soľ, sušený cesnak, Solamyl a múku a vymiešame redšie cesto.

Do vriacej osolenej vody vhodíme skúšobnú halušku, ak sa rozvarí, pridám ešte múku.

 

 

Potom cesto vyškrabeme do haluškovača a plastovou stierkou pretlačíme do vriacej vody.

Odo dna podoberieme, aby halušky neprisadli ku dnu a varíme, kým všetky nevyplávajú.

Sú takmer v okamihu hotové.

 

 

Potom vyberieme cedidlom a ihneď schladíme v studenej vode, aby sa úplne „nerozblblali“.

Hotové premiešam s na kocky nakrájanou orestovanou údenou slaninou (samozrejme, všetko aj s rozohriatym tukom, halušky to krásne oddelí, premastí a prevonia).

Dneska som ich servírovala s bryndzou a na kocky nakrájanou a orestovanou anglickou slaninou.

 

 

Na toto množstvo stačí cca 150g údeného mäsa, anglickej slaniny alebo slaniny a 1 stredne veľká cibuľa.

Pridám 2 lyžice kyslej smotany.

 

 

Podľa chuti dosolíme a dochutíme sušeným cesnakom, opäť premiešame a ihneď servírujeme.

Cesto na halušky pripravujeme a zavárame po dávkach, aby nezredlo.

 

 

Halušky sú naozaj vynikajúce.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes