Tento recept na cuketovú pochúťku mám od mojej mamy a je to naozaj vynikajúca pochúťka.
Ak máte doma cuketu, zemiaky a syr, určite to skúste aj vy.
Dokoreniť môžete jedlo podľa vlastných predstáv, ja odporúčam pridať aj trošku pálivej papriky.
Jedlo je ideálne podávať so zeleninovým šalátom.
Potrebujeme:
400 g cuketa mladá
600 g zemiaky
1/2 zväzka petržlenová vňať
podľa chuti soľ
podľa chuti rasca drvená
podľa chuti /sladká paprika červená mletá sladká
2 strúčiky cesnak
2 PL olej slnečnicový
30 g maslo
150 ml smotana kyslá pochúťková
2 ks vajcia
Strúhaný syr
2 PL zarovnané múka polohrubá
50 g parmazán
Postup:
Pripravíme si cuketu.
Odkrojíme stopku, aj druhý koniec a pokrájame na kolieska o hrúbke cca 3 – 4 mm.
Očistené zemiaky pokrájame na kolieska o hrúbke 3 – 4 mm.
Do misy som rozklepneme vajcia.
Pridáme kyslú smotanu a spolu dobre vymiešame.
Pridáme aj cca 100 g strúhaného syra.
Nakoniec do zmesi vmiešame aj posekanú petržlenovú vňať a múku.
Všetko spolu dobre vymiešame, až vznikne hustejšie liate cesto, ako na dolky.
Necháme ho 30 minút odpočinúť.
Pekáč vymastíme maslom.
Na spodok uložíme osušené plátky zemiakov.
Zemiaky osolíme, posypeme drvenou rascou a štipľavou mletou červenou paprikou. Kto nemôže ostré, použije sladkú papriku.
Na zemiaky položíme kolieska cukety, ktoré osolíme a ochutíme prelisovaným cesnakom.
Pokračujeme vrstvou strúhaného syra.
Opäť uložíme vrstvu zemiakov.
Vložíme na 30 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
Po tejto dobe zalejeme smotanovo-syrovou zálievkou.
Na vrch ešte uložíme tenké plátky masla a posypeme parmazánom.
Pečieme ešte 15-20 minút, kým sa na povrchu nevytvorí zlatohnedá kôrčička.
Môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)