plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cuketa na zimu „Oblížete si všetky prsty“: Chutí ako nakladané hríbiky (RECEPT)!

Celoročne čakáme na čerstvé, šťavnaté cukety.

Ale keď začnú dozrievať, niekedy nám dochádzajú nápady na ich použitie.

Neviem ako vy, ale ja mám najradšej cuketové tyčinky (cukety nakrájané na centimetrové tyčinky), obalené v múke, vajíčku a strúhanke a pečené bez tuku v rúre. Sú chrumkavé a chutné.

Doteraz som netušila, že ju môžete dať do pohárov a užívať si výbornú chuť po celý rok – tento skvelý návod som našla na youtube.

Teraz sa už nebojím, že by som naše domáce cukety nestíhala míňať, práve naopak. :-)

Prísady na 4 litrové poháre:

• 1,5 kg cukety

• 4 strúčiky cesnaku

• 1 polievková lyžica soli

• 1 čajová lyžička čierneho korenia (mletého)

• 3 lyžice cukru

• 120 ml slnečnicového oleja

• 120 ml 9% octu

• 1 chilli paprička

• 20 g kôpru

• 20 g petržlenu

Postup:

Vyberte si mladú cuketu a zo staršej odstráňte semienka. Opláchnite a nakrájajte na malé kúsky.

Cuketu dajte do hlbokej misky.

Pridajte do nej cesnak, pretlačený alebo nakrájaný nadrobno. K týmto prísadám pridajte cukor, soľ, olej, ocot a čierne korenie.

 

Petržlenovú vňať a kôpor nakrájajte nadrobno a feferónky nakrájajte na tenké kolieska. Pridajte ich k cukete.

Jemne premiešajte.

Nechajte marinovať 3 hodiny.

Po 3 hodinách vložte cuketu do pohárov – dobre ich tam natlačte . Zalejte ich šťavou, ktorú pustila cuketa.

 

Vložíme do hrnca, na dno ktorého uložíme utierku.

Na vrch položíme vrchnáky, ale neskrutkujeme ich.

Keď sa voda začne variť, sterilizujeme 15 minút.

Vyberieme z vody a utiahnite víčka, obrátime poháre ich a necháme ich vychladnúť.

Keď poháre úplne vychladnú, presuňte ich na chladné miesto: špajzu alebo pivnicu.

Takáto cuketa chutí ako marinované hríbiky.

Je výborná samotne, výborná ako príloha k večeri so zemiakmi a mäsom, ale skvele poslúži aj ako doplnok do šalátov. Odporúčam.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes