Cuketa na zimu, po ktorej si oblížete všetky prsty: Chutí vynikajúco!

Nakladaná cuketa je výborná sama o sebe, skvelá ako príloha k večeri so zemiakmi a mäsom, ale výborne poslúži aj ako príloha k šalátom.

Táto dobrota je vynikajúca hlavne v tom, že si ju môžete dať do pohárov a vychutnávať po celý rok.

 

 

Vynikajúci recept na najchutnejšie nakladané cukety z portálu napadovy.blog.

...

Potrebujeme:

(ingrediencie na 4 litrové poháre)

1,5 cukety

4 strúčiky cesnaku

1 PL soli

1 ČL mletého čierneho korenia

3 PL kryštálového cukru

120 ml slnečnicového oleja

120 ml 9% octu

1 čili papričku

20 g kôpru

20 g petržlenovej vňate

Postup:

Cuketu opláchneme, rozkrojíme.

Odstránime semienka.

Nakrájame ju na malé kúsky a vložíme do hlbokej misky.

 

 

Pridáme pretlačený cesnak, cukor, soľ a olej.

Ďalej pridáme ocot a čierne korenie.

 

 

Ďalej do misky pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať s kôprom.

A na tenké kolieska nakrájanú feferónku.

Zmes jemne premiešame.

Necháme odstáť 3 hodiny.

Poháre dôkladne vyumývame a osušíme.

 

 

Po troch hodinách vložíme cuketu do pohárov.

Pevne zatlačíme.

Naplníme ich šťavou.

 

 

 

 

 

 

Poháre vložíme do hrnca.

Nasadíme viečka, ale neskrutkujeme.

Naplníme vodou.

Po zovretí vody 15 minút pasterizujeme.

 

 

Poháre vyberieme, viečka na pevno dotiahneme.

Necháme vychladnúť.

Keď sú poháre úplne vychladnuté, presunieme ich na chladné miesto.

Ideálne je použiť špajzu alebo pivnicu.

Dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay