plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je to môj obľúbený koláč: Je ľahký, rýchly a super super chutný!

Nedá sa prirovnať k žiadnemu inému dezertu. Je jednoducho famózny!

Nedá sa prirovnať k žiadnemu inému dezertu. Je jednoducho famózny!

 

Ak máte chuť vyskúšať niečo naozaj špeciálne, pridajte do krému nasekané jahody, čokoládu, alebo napríklad orechy. Zakaždým získate novú chuť a buďte si istí, že s týmto koláčom zahviezdite.

Potrebujeme:

6 vajec

200 g kr. cukru

40 ml vody

40 ml oleja

3 lyžice kakaa

200 g hl. múky

1 vrecko prášku do pečiva

Na krém:

400 g bielej čokolády

400 ml šľahačky

5 g želatíny

Voliteľné – ovocie do krému, prípadne nasekanú čokoládu, orechy…

Na preliatie:

250 g cukru

500 ml vody

rum chuť

Na vrch:

čokoládovú polevu

Postup:

Vyšľaháme vaječné žĺtky s olejom. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne všľaháme aj cukor a vodu.

Žĺtkovú zmes opatrne premiešame so snehom a primiešame aj kakao, múku a prášok do pečiva.

Na plechu vystlanom papierom pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.

Pripravíme krém:

Šľahačku nalejme do hrnca a zohrejme ju, pridáme nasekanú čokoládu a necháme rozpustiť.

Varíme na slabom ohni asi 5 minút a potom odložíme.

Želatínu rozpustíme v malom množstve vody a zmiešame s čokoládovým krémom, ktorý sa zohreje, ale už nevarí.

Necháme vychladnúť a potom vložíme do chladničky najmenej na 3 hodiny.  Až potom  šľahačku vyšľaháme.

Na panvici necháme skaramelizovať cukor s 2 lyžicami vody, keď sa roztopí, pridáme zvyšok vody a varíme, kým až kým nám nevznikne konzistencia ako sirup, vmiešame rum a necháme vychladnúť.

Cesto rozdelíme na dva pláty oba a prelejme cukrovým sirupom.

Naplníme krémom – krém môžete ozvláštniť ovocím, alebo kúskami čokolády či orechmi.

Vrch prelejeme čokoládovou polevou. Zákusok necháme stuhnúť. Je výborný, jemný a lahodný ako pena.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes