Čokoládový koláč z Viedne, jemný ako pena: Žiaden tvaroh ani smotana a pritom úžasne krémový!

1281 0

Viedenský čokoládový koláč, fantasticky jemný a krémový.

Potrebujeme:

8 vajec

3 lyžice kr. cukru

130 g hl. múky (100 g do cesta, 30 do krému)

Štipku soli

560 ml mlieka (500 ml do krému, cca 60 do polevy)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 lyžice kakaa

250 g práškového cukru

250 g masla (220 g do krému a zvyšok do glazúry)

Vanilkový cukor (1 bal.)

150 g horkej čokolády

Postup:

V hlbokej miske vyšľahajte 6 žĺtkov s kr. cukrom. Oddelene vyšľahajte 6 bielkov so soľou až kým nevznikne tuhý sneh. Vmiešajte zľahka bielky do žĺtkovej hmoty. Pridajte preosiatu múku s kakaom a premiešajte.

sušené cesto

Vysteľte obdĺžnikovú formu s rozmermi 30 x 40 cm s papierom na pečenie. Nalejte cesto do formy a pečte pri teplote 180 stupňov po dobu 20-25 minút.

špongiový koláč

Pripravíme smotanu: V malom hrnci zmiešajte dve vajcia s 30 g múky a trochou mlieka. 500 mlieka dáme zahriať na plameň, keď mlieko zovrie, zložíme z plameňa, vmiešame vaječnú hmotu a varíme do zhustnutia. Odstránime z tepla, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

mliečny krém

220 g zmäknutého masla vyšľaháme s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Pokračujeme v šľahaní, pričom po lyžiciach pridávame vychladnutý puding.

maslový krém

Pripravíme polevu. Roztopíme čokoládu v hrnci s hrubými stenami alebo vo vodnom kúpeli. Pridáme zvyšné mlieko, zvyšné maslo. Vymiešame glazúru.

čokoládová poleva

Dajte dezert do chladničky minimálne 4 hodiny. Potom nakrájame nožom.

čokoládový špongiový koláč

Témy:


Pridajte svoj komentár