Viedenský čokoládový koláč, fantasticky jemný a krémový.
Potrebujeme:
8 vajec
3 lyžice kr. cukru
130 g hl. múky (100 g do cesta, 30 do krému)
Štipku soli
560 ml mlieka (500 ml do krému, cca 60 do polevy)
2 lyžice kakaa
250 g práškového cukru
250 g masla (220 g do krému a zvyšok do glazúry)
Vanilkový cukor (1 bal.)
150 g horkej čokolády
Postup:
V hlbokej miske vyšľahajte 6 žĺtkov s kr. cukrom. Oddelene vyšľahajte 6 bielkov so soľou až kým nevznikne tuhý sneh. Vmiešajte zľahka bielky do žĺtkovej hmoty. Pridajte preosiatu múku s kakaom a premiešajte.
Vysteľte obdĺžnikovú formu s rozmermi 30 x 40 cm s papierom na pečenie. Nalejte cesto do formy a pečte pri teplote 180 stupňov po dobu 20-25 minút.
Pripravíme smotanu: V malom hrnci zmiešajte dve vajcia s 30 g múky a trochou mlieka. 500 mlieka dáme zahriať na plameň, keď mlieko zovrie, zložíme z plameňa, vmiešame vaječnú hmotu a varíme do zhustnutia. Odstránime z tepla, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
220 g zmäknutého masla vyšľaháme s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Pokračujeme v šľahaní, pričom po lyžiciach pridávame vychladnutý puding.
Pripravíme polevu. Roztopíme čokoládu v hrnci s hrubými stenami alebo vo vodnom kúpeli. Pridáme zvyšné mlieko, zvyšné maslo. Vymiešame glazúru.
Dajte dezert do chladničky minimálne 4 hodiny. Potom nakrájame nožom.