Túžite po dezerte, ktorý je jednoduchý na prípravu a obľúbi si ho celá rodina?
Pripravte si tento čokoládový dezert plnený pudingovým krémom.
Vyzerá ako z cukrárne, príprava je veľmi jednoduchá a chuť naozaj lahodná.
Postupujte podľa tohto receptu z youtube.
Potrebujeme:
formu s priemerom 22 cm
4 vajíčka (rozdelíme na bielky a žĺtky)
180 g kryštálového cukru
100 ml vody
štipku soli
130 g hladkej múky
1 PL sódy bikarbóny
2 – 3 PL kakaa
Na krém:
2 vajcia
50 g kryštálového cukru
150 g kondenzovaného mlieka
3 PL vanilkového cukru
250 ml mlieka
250 g masla
Na impregnáciu:
150 ml vody
1 PL kondenzovaného mlieka
Na polevu:
3 PL kakaa
3 PL kryštálového cukru
3 – 4 PL kyslej smotany
50 g masla
Postup:
V mise si vyšľaháme žĺtky s 80 g cukru do peny, potom dolejeme vodu a pokračujeme v šľahaní, aby vznikla kompaktná zmes.
Bielky si nalejeme do druhej misy, pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého následne zašľaháme 100 g cukru.
Teraz spojíme žĺtkovú hmotu so snehom z bielkov a vyšľaháme ich spolu.
Do tejto hmoty si preosejeme múku s kakaom a sódou bikarbónou. Špachtľou zľahka zapracujeme.
Na dno formy si navrstvíme papier na pečenie a vylejeme do nej pripravenú hmotu.
Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Po upečení korpus vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a prekrojíme ho pomocou nite na dve polovice.
Krém si pripravíme nasledovne.
Do hrnca si rozbijeme vajcia, nasypeme cukor, aj vanilkový cukor, nalejeme kondenzované mlieko a nasypeme múku. Všetko spolu vymiešame.
Vzniknutú hmotu zalejeme mliekom, vymiešame, hrniec dáme na sporák a na miernom ohreve uvaríme hustý krém.
Krém prelejeme do misky, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo si vyšľaháme šľahačom asi 4 – 5 minút a doňho po lyžiciach zašľaháme vychladnutý krém.
Vo vode si rozpustíme lyžicu kondenzovaného mlieka, rozmiešame a tento sirup použijeme na impregnáciu korpusu.
Na jednu časť korpusu rovnomerne rozotrieme krém, uhladíme a prikryjeme druhou časťou naimpregnovaného korpusu.
Dezert prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky asi na 5 – 6 hodín.
Na záver si z cukru, kakaa, smotany a masla ešte v hrnci uvaríme polevu.
Formu po vychladení dezertu odstránime a dezert polejeme polevou, ktorú uhladíme po celom povrchu.
Vrch ozdobíme pomocou zdobiaceho vrecúška.
Hotovo.
Môžeme nakrájať a podávame.
Dobrú chuť!
Video návod: