Čokoládový blok je kakaová hmota kombinovaná so sušeným mliekom, orechmi a sušeným ovocím.
Jeho chuť mnohým z nás pripomína detstvo.
Dezert je celkom rýchly a jednoduchý na prípravu, takže ho zvládnete aj vtedy, keď sa vám v kuchyni nechce tráviť priveľa času.
Pripravte ho svojej rodine podľa tohto receptu z portálu haps.
Chuť kakaovej hmoty evokuje spomienky z detstva.
Predstavujeme expresný recept na túto nesmierne chutnú maškrtu, ktorá si získa malých, aj veľkých.
Čokoládový blok je klasický dezert, ktorý vznikol pred niekoľkými desaťročiami za čias socializmu, keď ste v obchodoch nemohli zohnať pravú čokoládu.
Preto sa doma pripravovali čokoládové bloky na báze sušeného mlieka a kakaa.
Tieto sladkosti sa dodnes pripravujú v mnohých domácnostiach.
Receptov na čokoládový blok je mnoho, ktoré sa líšia väčšinou typom pridaných orieškov a pomerom ingrediencií.
Potrebujeme:
200 g sušeného mlieka
3/4 masla
2 PL lyžice kakaa
1/4 pohára vody
1/4 šálky cukru
100 g sušienok
1/2 hrnčeka lieskových orieškov
1/2 šálky hrozienok
Postup:
Maslo, cukor a kakao rozpustite spolu s vodou v hrnci.
Miešajte, kým nevznikne homogénna hmota.
Hrniec odstavte zo sporáka.
Nechajte vychladnúť.
Sušienky rozdrvte na malé kúsky pomocou valčeka tak, že sušienky uzavrite v plastovom vrecúšku a prechádzajte po nich valčekom.
Olúpané orechy nasekajte nadrobno.
Môžu sa vopred jemne opiecť na suchej panvici.
Sušené mlieko zmiešajte s rozdrvenými sušienkami a orechmi.
Suchú zmes postupne za stáleho miešania lyžičkou pridávajte do kakaovej hmoty.
Pripravte si formu, v ktorej chcete blok pripraviť.
Čokoládovú hmotu nalejte do formy a dajte do chladničky aspoň na štyri hodiny.
Po stuhnutí môžete nakrájať a podávať.
Dobrú chuť!