plny-hrniec_transparent_negativ.png

Z tejto torty sa nepriberá ale CHUDNE: Zdravá čokoládová torta pripravená BEZ múky, oleja a cukru!

Diétna pochúťka bez pridaného oleja a cukru!

Hľadáte recept na chutnú a zdravú tortu, ktorá neobsahuje múku ani olej? Vyskúšajte túto čokoládovo-mrkvovú tortu!

Táto torta je plná vlákniny a živín a zároveň je lahodná a nadýchaná.

 

Fantastický recept na zdravú mrkvovú tortu z youtube kanála Home cooking.

Torta je navyše plná živín. Tu sú zdravé látky, ktoré obsahuje:

Vláknina: Mrkva a mandľová múka sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a dodáva pocit sýtosti.

Vitamíny a minerály: Mrkva je bohatým zdrojom vitamínu A, C a draslíka. Datle sú bohaté na železo, horčík a draslík. Kakao prášok je bohatým zdrojom antioxidantov.

Zdravé tuky: Vlašské orechy sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdce a mozog.

Bielkoviny: Vajcia a mandľová múka obsahujú bielkoviny, ktoré sú dôležité pre budovanie a opravu tkanív.

Okrem týchto živín torta neobsahuje žiadny pridaný cukor ani olej, takže je vhodnou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať zdravú váhu alebo kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Na zdravú tortu potrebujeme:

 

 

(na 15-16 cm formu)

3 vajcia

sladidlo podľa chuti

20 g kakaa

200 g mrkvy

90 g ovsených vločiek

4 g prášku do pečiva (1 ČL)

Na polevu:

30 g čokolády bez cukru

30 ml mlieka

Postup:

Na začiatku ošúpeme mrkvu. Nakrájame na kolieska.

Rozomelieme v mixéri alebo nastrúhame na jemnom strúhadle.

 

 

Do samostatnej misky pridáme vajcia, pridáme sladidlo. Rozšľaháme metličkou.

Pridáme mrkvu a špachtľou zamiešame.

Ovsené vločky nasypeme do mixéra a pomelieme na prášok.

Pomleté ovsené vločky pridáme do misky s mrkvovou zmesou a pridáme kakao.

Nakoniec pridáme prášok do pečiva a všetko spolu dôkladne zmiešame.

 

 

Zmes je najpohodlnejšie piecť v silikónovej forme.

Pečieme v rúre 25-30 minút pri teplote 180°C.

Koláč je vhodný aj na pečenie v mikrovlnke – pečieme 9-10 minút na strednom výkone (600 W).

Na tvrdej podložke nasekáme čokoládu.

Pridáme do misky a nalejeme mlieko.

Čokoládu zohrejeme v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli.

Miešame, kým sa nerozpustí a horúcou polevou polejeme horúci koláč.

 

 

Nakoniec okraje posypeme nasekanými orechmi a môžeme servírovať.

Tipy:

Tortu môžete ozdobiť roztopenou čokoládou, šľahačkou, čerstvým ovocím alebo posypať kakaom.

Tortu môžete skladovať v chladničke až 3 dni.

Ak nemáte datle bez kôstok, môžete použiť aj sušené datle s kôstkami, ale pred použitím ich treba vybrať.

Namiesto mandľovej múky môžete použiť aj inú múku, napríklad arašidovú alebo ľanovú.

Ak chcete tortu urobiť sladšou, môžete pridať med alebo sirup z agáve.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes