plny-hrniec_transparent_negativ.png

Žiadne vajcia a pochúťka ako hrom: Táto čokoládová torta s vanilkovým krémom patrí medzi hviezdy každej oslavy!

Tento jednoduchý čokoládový dezert z youtube je jemný, vláčny a veľmi chutný. Navyše na jeho prípravu nepotrebujete žiadne vajcia!

Potrebujeme:

Na cesto

300 ml kefíru alebo jogurtu

180 g kryštálového cukru

60 g masla

25 g kakaa

180 g hladkej múky

1/2 ČL sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva

1 balíček vanilkového cukru alebo 1 ČL vanilkovej esencie

štipku soli

Na krém

200 g hustej kyslej smotany

100 g masla (izbovej teploty)

80 g práškového cukru

vanilku

Postup:

Dno tortovej formy (s priemerom 22 cm) si vystelieme papierom na pečenie, steny vymastíme olejom a vysypeme múkou.

TIP: Ak chcete mať korpus vyšší, použite menšiu formu.

V miske dobre premiešame kefír s olejom, soľou, cukrom a vanilkovým cukrom.

Kefír by nemal byť studený, takže ak sa vám ho nepodarilo včas vybrať z chladničky, mierne ho ohrejte.

Múku zmiešame so sódou bikarbónou alebo práškom do pečiva a kakaom.

Suché ingrediencie si preosejeme v 2 krokoch do misky s kefírom.

Rýchlym pohybom vymiešavame homogénne cesto, ktoré pomaly steká zo špachtle.

Ak je kefír príliš kyslý, môžete pridať trošku sódy bikarbóny.

Cesto nalejeme do formy, niekoľkokrát ňou buchneme o stôl, aby sa odstránil vzduch a aby sa cesto rovnomerne rozlialo.

Korpus pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút.

Potom vykonajte test špáradlom, či je cesto dobre upečené.

Nožom prejdeme po okraji formy aby sa korpus od nej dobre oddelil a preložíme ho na mriežku, kde ho necháme vychladnúť.

Predtým z neho dáme dolu aj papier na pečenie.

 

Práškový cukor zmiešame s mäkkým maslom a vanilkovým cukrom.

Potom ho mixérom po dobu 3 – 4 minúty intenzívne šľaháme, kým nebude nadýchané a biele.

 

Pridáme po lyžiciach smotanu a každú jednu dôkladne zašľaháme.

Len to zabezpečí, že bude krém hustý a homogénny.

Časť krému si preložíme do zdobiaceho vrecúška a zvyšok natrieme po celej ploche korpusu.

Potom ozdobíme krémom z vrecúška.

Necháme v chladničke stuhnúť aspoň 1 hodinu.

TIP: Ak nechcete mať krém iba navrchu, môžete korpus prekrojiť, dať časť krému do stredu a zvyšok navrch.

Na záver môžeme ešte ozdobiť roztopenou čokoládou pomocou zdobiaceho vrecúška.

Hoci cesto neobsahuje žiadne vajcia, korpus je veľmi jemný a nadýchaný.

Tento dezert je veľmi chutný a sme si istí, že si vás získa.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

Najlepšie recepty na dnes