Čo robiť, ak sa z vášho účtu na Facebooku posielajú odkazy na erotické videá?

Nielen erotické videá, ale aj množstvo iného spamu dokáže spôsobiť poriadne nepríjemnosti pred priateľmi a pritom o tom ani nemusíte vedieť.

Objavujú sa na vašej nástenke na Facebooku podivné odkazy na erotické videá? Označujú vás priatelia na takýchto odkazoch? Čo robiť, ak sa z vášho profilu odosielajú priateľom správy a príspevky s odkazmi na erotické videá?

Nielen erotické videá, ale aj množstvo iného spamu dokáže spôsobiť riadne faux pas pred priateľmi a pritom o tom ani nemusíte vedieť. Ukážeme vám niekoľko základných pravidiel, ako sa takýmto nepríjemnostiam na Facebooku brániť.

Sťažujú sa vaši priatelia na Facebooku, že im od vás chodia správy s odkazom na rôzne erotické videá? Alebo že sa im od vás zobrazujú na ich nástenke odkazy na takéto videá? Alebo že ste ich označili menovkou v odkaze na podobné video?

Na úvod si treba povedať pravdu – môžete si za to sami. Nechali ste sa nachytať a sami ste v minulosti klikli na nejaký podobný odkaz. Namiesto erotického videa alebo iného podobného obsahu ste však spustili škodlivý kód, ktorý získal prístup k vášmu Facebookovému profilu a teraz neznáma aplikácia vo vašom mene obťažuje ďalších vašich priateľov na Facebooku.

Podvodný odkaz, na ktorý ste klikli (na nástenke alebo v správe od vášho priateľa), sa tváril napríklad ako video:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Video však nebolo možné prehrať a chcelo od vás, aby ste si nainštalovali aktualizáciu video prehrávača alebo aby ste skrátka klikli na nejaký podobný odkaz. Po tom, čo ste na odkaz klikli, začali ste okolo seba tento spam šíriť aj vy.

Čo sa s tým dá robiť?

Príčinou odosielania spamu vaším priateľom je skutočnosť, že ste nevedomky povolili nejakej zákernej aplikácií prístup do vášho profilu a umožnili ste jej odosielať príspevky a správy vo vašom mene. Našťastie, toto právo jej môžete aj odobrať.

Prejdite do nastavení svojho účtu, konkrétne do nastavenia aplikácií. Zobrazí sa vám zoznam všetkých aplikácií, ktorým ste udelili prístup k vášmu profilu. Možno budete prekvapení, koľko aplikácií uvidíte. Za odosielanie spamu je zodpovedná niektorá z aplikácií, ktorú v zozname uvidíte. Zoznam bude vyzerať približne takto (vaše aplikácie budú, samozrejme, iné):

Vedľa každej aplikácie nájdete krížik, ktorým aplikáciu odstránite a zakážete:

Aplikácia tak už nebude môcť pristupovať k údajom vášho profilu na Facebooku. Zo zoznamu odstráňte všetky aplikácie, o ktorých netušíte, na čo slúžia alebo či ste im vôbec niekedy povolili pristupovať do vášho účtu. Odporúčame odstrániť všetky aplikácie – pre používanie Facebooku v skutočnosti nie je potrebná žiadna z nich.

Krok navyše – väčšia bezpečnosť

Pre ešte väčšiu bezpečnosť odporúčame urobiť ešte jeden krok navyše. Na tej istej stránke prejdite nižšie, kým neuvidíte nastavenia “Aplikácie, ktoré používajú ostatní”:

Kliknite na tlačidlo “Upraviť” a zobrazia sa vám všetky druhy údajov, ku ktorým môžu mať aplikácie prístup. Zrušte zaškrtnutie pri všetkých možnostiach:

Odteraz už žiadna aplikácia nebude môcť využiť a zneužiť vaše údaje.

Ak vám toto riešenie nepomohlo a odkazy sa z vášho účtu šíria ďalej, máte zrejme infikovaný počítač, resp. prehliadač – zrejme sa do prehliadača (najčastejšie ide o Chrome) nainštalovalo nežiadúce rozšírenie (anglicky plugin či extension). Odstránenie z prehliadača si vyžaduje odbornejší zásah, ktorý je nad rámec tohto článku. Požiadajte skúseného používateľa o pomoc.

Čo robiť, ak ma niekto označil v odkaze na erotické video?

Problém tohto spamu sa netýka len tých, ktorých profil sa stal terčom útoku. Pri zdieľaní spamového odkazu na erotické video totiž aplikácia označí menovkou aj ďalších priateľov obete. A tak sa nevinní a nič netušiaci priatelia ocitnú označení na odkaze k erotickému videu, a to bez ich pričinenia či zavinenia. A všetci ďalší priatelia dotyčného uvidia, že bol označený na erotickom videu. To nepôsobí veľmi dobre.

Ak nechcete, aby sa vaše meno ocitlo pri odkaze na podozrivé video, môžete tomu vopred zabrániť.

Prejdite do nastavení pre vašu časovú os a označovanie menovkami. Možnosť “Kontrolovať príspevky, v ktorých vás priatelia označia, než sa zobrazia na vašej časovej osi?” máte zrejme vypnutú a preto kliknite vpravo na “Upraviť“:

Zmeňte nastavenie na “Zapnuté“. Odteraz ktokoľvek z vašich priateľov pridá menovku k príspevku, linku či fotografií, menovka s vašim menom sa nezobrazí skôr, než ju ručne schválite.

Takto zabezpečíte, aby žiadny odkaz na erotické video na Facebooku neobsahoval vašu menovku.

Upozornite priateľov

Ak vám niekto z vašich priateľov zdieľa na nástenke odkazy na podivné videá, alebo vám ich posiela súkromnou správou, pošlite mu odkaz na tento článok.

Ponaučením pre vás by malo byť, že na odkazy s erotickými a podobnými videami sa jednoducho nekliká.  A takisto ani na odkazy, o ktorých netušíte, kam vás zavedú.