Konečne viem, čo treba PRIDAŤ do cesta na šišky, aby boli dokonale jemné a mäkučké aj na druhý deň: Šišky nie sú mastné ani ťažké!

Tieto šišky nie sú ani mastné, ani ťažké a preto ich vládzeme jesť do nemoty.

 

 

Robím ich už zopár rokov a sú naše najobľúbenejšie.

Skúste, určite nič nepokazíte.

...

Z celej dávky vyjde približne 48 šišiek, takže si kľudne môžete urobiť aj z polovičnej dávky podľa potreby, ale sú výborné aj na druhý deň (alebo si vypražené môžeme odložiť aj do mrazničky a potom ich len zohriať v mikrovlnke).

Tajnou prísadou, ktorá spôsobí „páperový“ efekt cesta je v smotane na šľahanie.

 

 

Potrebujeme:

1 kg polohrubej (výberovej) múky

1 kocka čerstvého droždia

6 dl mlieka

1 smotana na šľahanie (poctivá 33%-ná) o objeme 250 ml

1 kávová lyžička soli

2 kávové lyžičky cukru

4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3)

0,5 dl rumu

Na dochutenie (voliteľné):

nutella

lekvár

práškový cukor

jogurt

snehová pena zo zvyšných bielkov

Postup:

 

 

Z uvedeného množstva mlieka si odoberieme 2 dl a pripravíme kvások:

zmiešame vlažné mlieko, štipku soli a pol lyžičky cukru – môžeme ešte pridať aj troškou polohrubej múky.

Dobre premiešame a necháme podkysnúť aspoň 10 min.

 

 

Z uvedeného množstva múky si môžete (nemusíte) odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie.

Múku preosejeme, pridáme soľ. cukor a premiešame.

Pridáme kvások, žĺtky, smotanu, rum a zvyšné mlieko.

Zamiešame – cesto bude dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.

 

 

Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa.

Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne. a domiesime ho varechou … jemne pomúčime – prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol.

Z misy ho doslova „vyťahujeme“ – je ako pavučina – ktoré sa mi lepí aj na ruky.

 

 

Na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku – pomedzi prsty (stále odoberám z tých 4 lyžíc múky, ktorú som odobrala na začiatku z 1 kg).

V žiadnom prípade nesmie byť cesto tuhé.

Cesto rozdelíme na dve polovice.

Jednu vezmeme a druhú necháme ešte v mise podkysnúť jemne poprášiť múkou.

Cesto s ktorým pracujeme rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.

 

 

Cesto je perfektné – nelepí sa, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom (ja používam s priemerom 7 cm, sú také akurát).

Do druhej várky môžeme urobiť aj jamku prstom do stredu šišky šišky nevyberám, ale vyťahujem cesto.

Ak sa podarí vyvaľkať na tenšie, nechajte si ich radšej ešte vykrojené podkysnúť na doske. pripravené na vyprážanie – robím do niektorých aj jamku (prstom zatlačím do cesta na doske – vtedy sú šišky plné – keď ich nezatlačíte – máte šišky skôr duté a vyššie).

 

 

V oleji mám asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska – cca 2 mm hrúbka (vymieňam ich po každej várke šišiek) a vyprážame.

Šišky vyprážame ako rezne – olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé – najprv *je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky*

Do misy si dám na spodok papierové servítky.

 

 

Upečené šišky vyberáme na obrúsok a necháme odkvapkať z tuku.

Šišky si môžete posypať práškovým cukrom, natrieť lekvárom alebo džemom, jogurtom, alebo si z bielkov nad parou ušľahám sneh (ja si to zjednodušujem – sneh klasicky a potom chvíľku už len nad parou premiešavam).

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay