Keď v júni vidím zelené orechy, vždy vezmem pár kúskov a zalejme obyčajným olejom: Je to poklad do každej rodiny!

Všetci vieme, aké zdravé a chutné sú zrelé orechy. Málokto však vie, aké úžasné vlastnosti majú orechy, keď sú zelené, teda práve v tomto období – júni/júli.

Zelené orechy a listy a mladé listy orechov sa oddávna používali na výrobu najrôznejších výrobkov pre krásu a zdravie.

Poradíme vám, ako ich najlepšie využiť a čo v skutočnosti dokážu.

Liečivý olej na pokožku

Vyživuje pokožku, používa sa aj na lepšie hojenie popálenín a jaziev.

Príprava:

Nachystáme si 7 zelených orechov, 2 mrkvy, olivový olej (alebo iný olej).

Orechy rozštvrtíme, mrkvu nastrúhame, vložíme do fľaše a všetko zalejme olivovým olejom, fľašu zatvoríme a necháme asi mesiac na slnku, olej získa tmavú farbu.

Olej pomáha aj pri psoriáze, ekzémoch, vráskach, stareckých škvrnách, herpesoch.

Med zo zelených orechov

V tomto prípade je med najmä konzervant.

Účinky z orecha pomáhajú pri anémii, pri zhoršenom krvnom obraze, pri bolestiach hrdla, respiračných chorobách (najmä pri bronchitíde), hypotyreóze.

Príprava:

Nachystajte si 40 ks zelených orechov, ktoré rozkrojte na štvrtky, dajte do sklenej fľaše, zalejte 1/2 L medu.

Fľašu zatvorte a nechajte stáť 40 dní (nie na slnku, napríklad v špajzi), užíva sa 1 ČL ráno (nalačno).

Orechy sa rozpadnú, pustia šťavu, konzistencia bude ako sirup.

Likér zo zelených orechov

Táto obľúbená pochúťka sa pije pri zníženej funkcii štítnej žľazy, pri chorobách tráviaceho traktu (bolesti žalúdka, vredy) , pri bolesti hlavy, pri menštruačných bolestiach, alebo len na zlepšenie nálady.

Príprava:

Nachystáme si 1 L domácej pálenky, 12 zelených orechov, 400 g cukru, 4 klinčeky, 5 zrniek kávy, 2 x vanilkový cukor, 1 bio citrón.

Orechy umyjeme, prekrojíme na polovičky, citrón nakrájame na kolieska, všetko dáme do fľaše, premiešame, dobre zatvoríme a necháme na slnku 40 dní.

Občas fľašou potrasieme, aby sa cukor rozpustil a aby sa všetko dobre spojilo – fľašu neotvárame, aby alkohol nevyprchal.

Potom scedíme a užívame po lyžičkách, alebo ako aperitív s kockou ľadu – nezabúdajte, že ide o alkohol, takže vždy s mierou.

Čaj z mladých orechových listov

Mladé listy orecha obsahujú triesloviny, najlepšie účinky má čerstvý list, ale môže sa aj sušiť.

Čaj sa pije pri problémoch s tráviacim traktom, pri DNE , pri hnačke, pri ranách, ktoré sa zle hoja.

Tiež pomáha pri gynekologických problémoch /výtokoch/, ale aj ako obklad na zapálené oči, ak máte problémy s akné-môžte sa ním aj umývať.

Príprava:

Listy nakrájame nadrobno, 1 PL listov zalejeme 2 dcl vriacej vody a necháme 2 hodiny lúhovať, potom scedíme. Pijeme 3x denne 1 PL pred jedlom.

Proti poteniu nôh

Do 2 litrov vody dáme 5 PL nakrájaných listov, spolu s kôrou z duba, povaríme cca 10 minút.

Vo vlažnom kúpeli umyjeme nohy a necháme ich uschnúť.

 

Picture of Pavla

Pavla

Má rada všetko nové, originálne a kreatívne :-)

Dnes najobľúbenejšie