zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Dôležitý dôvod, prečo mali naše prababičky vo vrecku vždy pár sušených sliviek: Na toto moderní ľudia už takmer zabudli!

Podľa zistenia viacerých výskumov dokáže už minimálna dávka 6 sliviek denne (sušených alebo čerstvých), konzumovaných po dobu 3 týždňov, predísť mnohým zdravotným komplikáciám a dokonca aj závažným chorobám, ktoré majú každý rok na svedomí tisícky ľudských životov.

Hovorilo sa, že keď zarodí slivka, je to znakom božej priazne a darom zdravia pre celú rodinu.

Ľudia si plody vážili a starostlivo ich uchovávali na celý rok.

Vedeli totiž, že v rokoch bohatých na slivky sa cítia akosi lepšie a zdravotné neduhy sa im vyhýbali.

Nebola to však náhoda, slivka je viac ako len obyčajné ovocie, dokáže rýchlo uľaviť od problémov, ktorým naši predkovia čelili bez možnosti siahnuť po lekárskej intervencii.

Božský „liek“ našich prarodičov

 

 

Nešlo však len o „múdrosti našich predkov“.

Podľa zistenia viacerých moderných výskumov dokáže už minimálna dávka 6 sliviek denne (sušených alebo čerstvých), konzumovaných po dobu len 3 týždňov, predísť mnohým zdravotným komplikáciám a dokonca aj závažným chorobám, ktoré majú každý rok na svedomí tisícky ľudských životov.

Hovoríme najmä o veľmi rozšírenej rakovine hrubého čreva, ochoreniach kostí, znižujú  škodlivý vysoký cholesterol a chránia aj pečeň.

 

Slivky majú laxatívny účinok a pri pocitoch ťažoby, zápche a ťažkých kolikách dokážu pomôcť rýchlo a účinne.

Prečistia telo a dokážu rozpohybovať „pomalé“ črevá a dostať z nich škodlivé látky.

Naše babičky si preto zopár sušených sliviek vždy uchovávali ako prvú pomoc pri bolestivých problémoch, ktorých príčinou bola nedostatočná funkcia čriev. Ide tiež o výbornú prevenciu žalúdočných vredov.

Okrem tráviaceho traktu však slivky pôsobia aj na nervový systém, obnovujú pečeň, pôsobia priaznivo na obličky a obehový systém.

Tmavo červené a tmavo modré farbivo, ktoré sa vo farbe sliviek dokonale snúbi, je v skutočnosti veľmi účinnou polyfenolovou substanciou, ktorá v tele pôsobí ako antioxidant – päťkrát silnejší ako beta-karotén, päťdesiatkrát účinnejší a vitamín E a obsahuje desaťkrát viac vitamínu C ako citrón.

Slivky=zdravé kosti

Čo je najdôležitejšie, látky, ktoré slivky obsahujú sa už do 30 minút dostávajú do imunitného systému a dokážu ho preto posilniť viac, ako ktorékoľvek umelé vitamíny či bio-stimulanty.

Polyfenoly sa tiež dostávajú ku kostným tkanivám a pôsobia ako ochrana nielen pred opotrebovaním, ale aj zápalovými ochoreniami kĺbov a kostí.

Okrem toho, že slivky odstránia zápachu, určite potešia aj tých, ktorí chcú schudnúť.

Rozpúšťajú prebytočné tukové tkanivo, detoxikujú a navyše, dokážu aj zasýtiť.

Nerobte z nich len lekvár a slivovicu

Slivka je úžasne užitočné ovocie a bolo by škoda nevyužiť celý jeho potenciál.

 

 

Okrem džemov, lekvárov a slivovice ich nezabudnite konzumovať aj surové, alebo v zime sušené. Ide o skutočný zázrak z prírody.

Dokážu čistiť krv, znižujú vysoký krvný tlak aj vysoký cholesterol.

Okrem toho sú výborným pomocníkom pre pacientov trpiacich reumou, pomáhajú aj pri ochoreniach pečene a obličiek.

 

 

Účinky čerstvých sliviek na zdravie

Podporujú imunitu.

Podporujú trávenie, podporujú činnosť čriev – mierne prírodné preháňadlo.

Urýchľujú metabolizmus – výborné pri diéte.

Normalizujú hladinu cukru v krvi – prevencia pred cukrovokou.

 

 

Močopudný účinok – odvodňujú, pomáhajú pri zápaloch močových ciest.

Vyživujú kostné tkanivo.

Podporujú pevnosť kostí, vlasov a nechtov.

Podporujú funkciu mozgu.

Podporujú funkciu pečene, obličiek a močových ciest.

 

 

Prečisťujú organizmus, detoxikujú.

Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, znižujú vysoký cholesterol.

Prevencia proti rakovine – vychytávajú voľné radikály z tela.

Vhodné pre Diabetikov, Celiatikov, tehotné a kojace ženy.

Najlepšia prírodná čistička krvi

 

 

Málokto vie, že slivky dokážu veľmi účinne čistiť krv, pomáhajú odstraňovať usadeniny z tepien a ciev, znižujú vysoký krvný tlak a odbúravajú aj zlý cholesterol.

Okrem toho sú slivky veľmi prospešné aj pre tráviaci trak. Ide o výborné preháňadlo, ktoré poznali už naše babičky.

Vždy keď bol problém s trávením, zápcha, alebo pocit „plnosti“ po dobrom obede, vždy siahli po slivkách – v lete čerstvých a na jeseň a v zime sušených.

Pečeň a obličky sa vám poďakujú

Okrem čistenia krvi, slivky zbavujú toxínov aj vašu pečeň a obličky a v prípade pečene napomáhajú tak k rýchlej regenerácii.

Prospešné sú preto aj pre pacientov trpiacich ochoreniami pečene.

Sušené slivky proti reume

 

Slivky, najmä tie sušené sú plné vápnika a živín, ktoré prospievajú kĺbom, kostiam a bojujú proti zápalom.

Stačí hrsť a denne, odporúčajú sa najmä ženám okolo 40-teho roku života, u ktorých hrozí riziko rednutia kostí v dôsledku nástupu klimaktéria.

Super potravina pre mozog

B vitamíny v slivkách majú priaznivý účinok na nervový systém a mozgovú funkciu.

 

 

Tento vitamín je veľmi dôležitý pre nervový systém, pomáha metabolizmu mozgu a tým podporuje správne myslenie, učenie a fungovanie pamäti.

Ak ich usušíte majú viac železa

Sušením sa v ovocí zvyšuje obsah antioxidantov a železa.

Za pozornosť stoja aj antibakteriálne účinky sušených sliviek, ktoré bojujú napríklad proti baktérii salmonele.

 

 

Sušené slivky však na rozdiel od čerstvých obsahujú väčšie množstvo kyseliny šťavelovej, ktorá môže vyvolávať problémy.

Preto by ich nemali konzumovať osoby s ochorením ľadvín a žlčníka.

Ak teda trpíte týmito problémami, určite siahnite po čerstvých slivkách, tie naopak zdraviu obličiek len prospejú!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie tipy pre zdravie