Citrónová zmes na zimu: Pripravíte ju za studena a okrem príjemnej chuti máte rýchly čaj s obsahom vitamínov!

Pripravte si túto zmes z nakladaných citrónov za studena podľa tohto receptu z youtube.

Stačí dať lyžičku do šálky, zaliať teplou vodou a máte výborný čaj plný vitamínov.

Ak zmes zalejte studenou vodou, máte výbornú limonádu s obsahom vitamínov.

Ak do zmesi pridáte aj nakrájaný zázvor, premeníte ju na hotovú bombu proti prechladnutiu a virózam!

Tento osviežujúci citrónový sirup môžete použiť nielen na lahodnú limonádu, ale má aj priaznivé účinky pre zdravie, pretože citróny si zachovajú vitamíny.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Navyše krásne vyzerá, takže ho môžete venovať blízkej osobe, ako malú pozornosť!

Potrebujeme:

10 citrónov

hrubozrnnú soľ

sódu bikarbónu

cukor

Voliteľné:

Očistený a nakrájaný zázvor

Postup:

Ako prvé si citróny vložíme do misy a každý jeden dôkladne potrieme soľou. 

Soľ následne umyjeme vodou a potom ich vyčistíme ešte pomocou sódy bikarbóny. 

Teraz citróny vložíme do veľkej misy, zalejeme čistou vodou.

Necháme stáť 10 – 15 minút. 

Po uplynutí tejto doby každý citrón opláchnite ešte v horúcej vode. 

Vďaka tomuto čistiacemu procesu odstránime chemický postrek. 

Sklenené poháre, do ktorých budeme citróny nakladať, si vložte do vriacej vody a sterilizujte. 

Teraz je čas nakrájať si citróny – ešte predtým ich však dôkladne osušte uterákom. 

Následne ich vcelku aj s kôrou nakrájame na kolieska a zbavíme jadierok. 

Plátky citrónov vložte do misy a posypte cukrom v pomere 1:1. 

Cukor nepridávajte všetok naraz, ale postupne a citróny vždy premiešajte.

Pocukrované citróny necháme stáť pri izbovej teplote asi 30 minút. 

Do suchých pohárov začneme vrstviť plátky tak, že ich pre krajší dizajn umiestnime aj po bokoch pohára. 

Ak chcete, medzi jednotlivé vrstvy môžete pridať aj nakrájaný zázvor.

RADA:

Akékoľvek zvyšky vody v pohári by mohli spôsobiť plesnivenie citrónov a preto buďte pri procese sušenia pohárov obzvlášť dôslední!

Plátky citrónov následne zalejeme sirupom, ktorý nám vznikol zmiešaním citrónovej šťavy a cukru (šťavu pustia citróny po nacukrovaní a odstátí).

Zvyšný cukor navrstvíme navrch do každého pohára. 

Pohár prekryjeme najskôr potravinárskou fóliou a potom pevne uzavrieme vrchnákom. 

Teraz necháme poháre 1 deň stáť pri izbovej teplote a potom ich ešte vložíme na 2 dni do chladničky. 

Citrónový sirup je hotový a príprava zdravej limonády nebola nikdy jednoduchšia!

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár