Zaobstarajte si domov túto rastlinu: Má liečivé vlastnosti a šíri sa z neho príjemná citrónová vôňa!

Citrónový muškát je veľmi pekný a jeho listy vydávajú príjemnú citrónovú vôňu.

 

 

Okrem toho má tiež liečivé vlastnosti a okrem samotnej rastliny je cenný aj esenciálny olej z tejto pelargónie.

Pri akých ochoreniach môžu byť listy citrónového muškátu užitočné?

...

 

 

Poradíme vám, ako tento muškát pestovať, aj ako využiť jeho liečivé vlastnosti. 

Citrónový muškát je rastlina pôvodom z Južnej Afriky.

Tento druh muškátu sa v Európe objavil v 30. rokoch 20. storočia.

V prirodzených podmienkach rastie ako pomerne veľký ker a v juhoeurópskom podnebí sa pestuje na plantážach.

Na Slovensku sa kvôli podnebiu dajú  muškáty pestovať len v črepníku.

Citrónový muškát nie je náročná rastlina a s jej pestovaním si poradí aj neskúsený pestovateľ.

Ako sa starať o citrónový muškát?

Pri starostlivosti nezabúdajte na pravidelné zastrihávanie výhonkov, ktoré stimuluje rast a rastlina má krajší tvar.

 

 

Ak rastlina rastie smerom nahor, ale nerozvetvuje sa, je dobré ju trochu zastrihnúť. 

Vďaka tomu bude prekvitať.

Je tiež dôležité pravidelne rastlinu zalievať.

Najlepšie je naliať vodu do misky a nechať nech si ju pelargónie vypijú.

Asi po 30 minútach vylejte prebytočnú vodu.

Citrónový muškát má rád svetlo

Dobre sa bude cítiť na parapete, na svetlom mieste, ale nevystavujte ho priamemu ostrému slnku.

Rozmnožujeme ho tak, že dlhý zdravý výhonok odrežeme a vložíme do vody, aby sa vytvorili korene.

Čerstvé listy citrónového muškátu – vlastnosti a použitie

 

 

Citrónový muškát je nápomocný pri mnohých ochoreniach.

Nápomocné sú okrem iného aj listy spomínanej rastliny.

Pri reumatizme 

Treba prikladať obklady na boľavé miesta.

 

 

Pomoc pri bolestiach uší

Pri bolesti uší si do nich treba dávať čerstvé listy z citrónového muškátu.

Upokojujúci účinok na pokožku

Pelargónia odstraňuje impetigo, kožné ochorenia a ekzémy.

Ako využívať citrónový muškát pre zdravie?

Hrsť čerstvých listov nasekajte nadrobno a pridajte do kúpeľa (priamo do vane s vodou alebo po vylúhovaní pod pokrievkou).

Niektorí veria, že vdychovanie vône listov pelargónie alebo esenciálneho oleja znižuje krvný tlak.

Esenciálny olej z pelargónie má cenné vlastnosti

Esenciálny olej z pelargónie má tiež liečivé vlastnosti.

Pôsobí:

antibakteriálne (zabíja napríklad stafylokoky a streptokoky)

ako antivirotikum – používa sa pri ochoreniach dýchacích ciest, nachladnutí, chrípke, nádche, kašli a zápale dutín.

je nápomocný aj pri kožných infekciách (akné, ekzémy, herpesy a strie)

 

 

reguluje krvný obeh (vdychovanie vône z listov pelargónie denne po dobu asi 10 minút znižuje krvný tlak)

Citrónový muškát má okrem spomínaných výhod aj ďalšie.

Môžete ho využiť pri liečbe napríklad týchto zdravotných ťažkostí:

– infekcie dýchacích ciest

– bolesť hrdla

– pri nádche zmierňuje opuch sliznice

– zmierňuje bolesti uší

– zmierňuje reumatické bolesti

– zmierňuje bolesti hlavy

– dezinfikuje malé rany

– zmierňuje opuchy a svrbenie pri bodnutí hmyzom

– zmierňuje bolesti zubov

– redukuje jazvy

– pomáha proti stresu

Ako používať esenciálny olej z tejto rastliny?

 

 

Esenciálny olej z citrónového muškátu sa používa na rôzne veci.

Účinne odpudzuje komáre, osviežuje vzduch v miestnosti, používa sa na výrobu rôznych druhov mydiel a parfumov, je súčasťou vonných kvetinových zmesí, používa sa ako prídavok do pleťových krémov.

 

 

V kuchyni sa používajú listy a kvety pelargónie napríklad kandizované na ozdobenie koláčov a zákuskov.

Večerné inhalovanie vône z listov pelargónie môže niektorým ľuďom pomôcť navodiť spánok.

Ľudia, ktorí sú vo veľkom strese, môžu piť upokojujúcu limonádu s muškátmi.

Postup:

Natrhajte listy pelargónie (pol hrste) a zmiešajte ich so siedmimi polievkovými lyžicami medu.

Po minimálne 2 hodinách zalejte štyrmi pohármi vody, pridajte šťavu vytlačenú z polovice citróna a je to hotové.

Listy môžu byť aj doplnkom jedál.

Môžu sa pridávať napríklad do čaju na zvýraznenie jeho chuti, ale aj ako prídavok do omáčok, džemov a sladkého chleba.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay