Dobrý deň, chcela by som dať do pozornosti vynikajúci zákusok, ktorého autorkou je pani Ľubica Hlúgyiková.
Jedná sa o citrónovo-tvarohový zákusok, ktorý už na prvý pohľad vyzerá luxusne a určite ešte lepšie chutí.
Pani Ľubica sa podelila aj o recept a ak chcete na Vianoce upiecť niečo špeciálne, určite skúste tento dezert.
Potrebujeme:
Korpus:
6 vajec(bielka vyšlahať zvlášť)
6 pol.lyžíc vody
6 pol.lyžíc práš.cukru
4 pol.lyžice mletého maku
6 pol.lyžíc pol.múky
1 práš.do pečiva
0,5 dcl oleja
Krém:
2 jemné tvarohy
1 mascarpone
2 dcl šlahačky
6 lyžic práškový cukor
Želatina:
3 dcl vody
Šťava z 2 citrónov
2 pol.lyžice kryštalového cukru
1 Zlatý klas
Trošku žltého potravinárskeho farbiva
Postup:
Na prípravu korpusu si vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme vodu a aj sypké prísady – mak, preosiatu múku, prášok do pečiva.
Bielky si vyšľaháme zvlášť a nakoniec ručne obe hmoty premiešame.
Navrstvíme na plech vystlaný papierom – alebo vymastený a vysypaný múkou a dáme piecť.
Pri teplote 180 stupňov pečieme, kým cesto nie je dostatočne prepečené – odporúčam test špáradlom.
Cesto necháme vychladnúť.
Na krém si vyšľaháme mascarpone so šľahačkou a tvarohom, ktorý sme si vymiešali s cukrom.
Vznikne nám jednotný krém, ktorý natrieme na makový korpus.
Z vody, cukru, pudingového prášku, šťavy z citrónu a farbiva si uvaríme želatínu, ktorú nalejeme na vrch dezertu.
Necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Zákusok môžete rovnako ako pani Ľubica ozdobiť plátkami citrónu a lístkom mäty.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)