Čínsky cesnak môže byť nebezpečný. Ako ho rozoznať od domáceho?

Problém môže spočívať v spôsobe, ako Číňania cesnak pestujú. Tí v snahe ušetriť a vyprodukovať čo najviac tejto plodiny často neváhajú používať zakázané pesticídy na podporu rastu.

Pravdepodobnosť, že cesnak, ktorý bežne nakupujete, pochádza z Číny, je mimoriadne vysoká. Čína je totiž najväčším vývozcom tejto rastliny na svete. Napríklad v Spojených štátoch bola v roku 2014 až tretina predaného cesnaku dovezená práve z Číny.

To ešte samo o sebe nepredstavuje problém, ten však môže spočívať v spôsobe, ako Číňania cesnak pestujú. Tí v snahe ušetriť a vyprodukovať čo najviac tejto plodiny často neváhajú používať zakázané pesticídy na podporu rastu. A práve tie môžu negatívne vplývať na naše zdravie.

Ako teda v obchode rozoznať čínsky cesnak od domáceho?

  • Sledujte krajinu pôvodu uvedenú na etikete. Ak neuspejte, sledujte nasledujúce znaky.
  • Domáci cesnak má omnoho intenzívnejšiu vôňu i chuť, ako ten čínsky.
  • Číňania často odstraňujú korene a stonky – sledujúc tým zníženie váhy produktu a tým aj ceny prepravy.
  • Čínsky cesnak je ľahší a menej guľatý, ako domáci.

Najúčinnejšie je však dopestovať si vlastný cesnak, alebo ho nakúpiť od overeného malého domáceho producenta.

Foto: pixabay