plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cigánske holúbky: Špeciálny recept na tradičný pokrm z obyčajnej kapusty, ktorý nikde inde nenájdete!

Vynikajúce jedlo podľa tradičného receptu. Tento som našla už rokmi v časopise pod názvom Cigánske holúbky. Určite odporúčam, je to veľmi chutné a sýte jedlo. Navaríte na obed a máte vyriešenú aj večeru.

Vynikajúce jedlo podľa tradičného receptu. Tento som našla už rokmi v časopise pod názvom Cigánske holúbky. Určite odporúčam, je to veľmi chutné a sýte jedlo. Navaríte na obed a máte vyriešenú aj večeru.

Potrebujeme:

Asi 1000 g zmesi hovädzieho a bravčového mletého mäsa

300 – 500 g údeného boku (bôčika)

2 sáčky (alebo 1000 g) kyslej kapusty

Stredne veľká hlávka bielej kapusty

Sáčok ryža alebo 125 g suchej ryže

1 celé vajce

korenie, soľ, pálivá aj sladká paprika

4 paradajky

4 papriky

1 cibuľa

Domáci kečup (ak nemáte tak použite pretlak zmiešaný s trochou octu, soľou, korením, trochou cukru a tymiánom)

Postup:

Zo všetkého najskôr je potrebné predvariť kapustu. Hlávku vložím hlúbom dole do veľkého hrnca, zalejeme osolenou vodou a nechám variť. Asi po desiatich minútach opatrne obrátim, aby sa kapusta preparila aj z druhej strany. Keď idú listy ľahko odlúpnuť, ukončíme varenie. Kapusta zlejeme, ale vývar uchováme.

Ryžu uvaríme do polomäka (asi 10 minút). Mleté mäso zmiešame s nakrájanou cibuľkou, soľou, korením, pálivou papričkou, ryžou a vajíčkom.

Silné rebro listov kapust naplocho zrežeme. Na listy kladiem masové valčeky. Zabalíme, aby bola náplň vo vnútri listu.

Na dno hrnca nasypem polovicu kyslej kapusty bez nálevu, polovicu nakrájaných paprík a paradajok, a polovicu plátkov nakrájaného údeného bôčika. Zalejeme domácim kečupom.

Na tento základ poskladáme závitky kapusty. A rovnako pokračujem s uložením druhej vrstvy: kyslá kapusta, paradajky + papriky, kečup, údené mäso, závitky.

Poslednou vrstvou je kečup a odrezky kapusta. Všetko až po vrch zalejeme odloženým vývarom z kapusty. Zakryjeme pokrievkou, privediem k varu, stiahnem teplotu a minimálne hodinu a štvrť nechám variť. Je to výborné papanie.

 

Najlepšie recepty na dnes