Cigánska zmes do pohárov, bez zavárania a vydrží celý rok: Stačí otvoriť 1 pohár a máte perfektnú večeru!

Cigánska omáčka k mäsu (zvlášť na grilovačku) aj na cestoviny, je naozaj výborná a pritom jednoduchá. odporúčam. Ja robím každý rok aj pre nevestu a kamarátku. Všetci si ju vychvaľujú. Recept je starý, mám ho ešte po babky z Maďarska.

Potrebujeme:

1 kg paradajok

1 / 2 kg cibule

6 strúčikov cesnaku

Hrsť hrozienok

2 dcl octu

...

15 dkg cukru

2 polievkové lyžice soli

1 čajová lyžička karí korenia

1 čajová lyžička mletého čierneho korenia

1 čajová lyžička pálivej mletej papriky

Ja dávam aj lesné huby

Postup:

Do hrnca nakrájame na menšie kocky paradajky, cesnak prelisujeme a cibuľu buď nasekáme alebo nakrájame nadrobno. Pridáme ostatné ingrediencie a všetko premiešame. Dáme na sporák a varíme asi 30-40 minút, pričom sem-tam premiešame. Potom nám zmes začne hustnúť a tak plameň stiahneme  a varíme za občasného miešania ešte ďalších 20 minút.  Nakoniec horúce nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a do druhého dňa necháme hore dnom. Nemusí sa zavárať, viečka sa krásne zatiahnu aj tak. Robila som rovno z dvojitej dávky a mala som 12 pohárov.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)