Cigánska omáčka k mäsu (zvlášť na grilovačku) aj na cestoviny, je naozaj výborná a pritom jednoduchá. odporúčam. Ja robím každý rok aj pre nevestu a kamarátku. Všetci si ju vychvaľujú. Recept je starý, mám ho ešte po babky z Maďarska.
Potrebujeme:
1 kg paradajok
1 / 2 kg cibule
6 strúčikov cesnaku
Hrsť hrozienok
2 dcl octu
15 dkg cukru
2 polievkové lyžice soli
1 čajová lyžička karí korenia
1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
1 čajová lyžička pálivej mletej papriky
Ja dávam aj lesné huby
Postup:
Do hrnca nakrájame na menšie kocky paradajky, cesnak prelisujeme a cibuľu buď nasekáme alebo nakrájame nadrobno. Pridáme ostatné ingrediencie a všetko premiešame. Dáme na sporák a varíme asi 30-40 minút, pričom sem-tam premiešame. Potom nám zmes začne hustnúť a tak plameň stiahneme a varíme za občasného miešania ešte ďalších 20 minút. Nakoniec horúce nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a do druhého dňa necháme hore dnom. Nemusí sa zavárať, viečka sa krásne zatiahnu aj tak. Robila som rovno z dvojitej dávky a mala som 12 pohárov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)