Tento recept mám už niekoľko rokov a robievam pravidelne. Niekto používa nameisto čerstvých čerešní aj zavárané, podľa mňa však s čerstvými chutí lepšie – nie je príliš sladký a kyselkavé čerešne skvele osviežia. Navyše, koláčik je veľmi šťavnatý a z plechu vždy zmizne rýchlosťou blesku. Najzaujímavejšie na príprave tohoto dezertu je, že nemá cesto – len suché prísady, ktoré zmiešajú a striedavo sypú na plech s náplňou.
Potrebujeme:
Sypká zmes:
200 g hladkej múky
200 g kr. cukru
200 g krupice
(Najlepšie je prísady merať pomocou hrnčeka s rovnakým objemom)
1 bal. prášku do pečiva
1 bal. vanilkového cukru
Tvarohová náplň:
500 g jemného tvarohu
1 vajce
Kôru z 1 citróna
200 g kyslej smotany
1 bal. vanilkového cukru
4 lyžice práškového cukru
Čerešňová náplň:
500 g odkôskovaných čerešní
3 lyžice masla
3 lyžičky strúhanky
3 lyžičky kr. cukru
Šťavu z ½ citróna
Trochu škorice
Na preliatie:
2 vajcia
250 ml mlieka
250 g sladkej smotany na šľahanie
2 lyžice cukru
Postup:
Suché prísady dobre premiešame a rozdelíme na 3 časti.
V druhej misky zmiešame všetky prísady na tvarohovú zmes.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku a smažíme niekoľko minút. Zložíme z plameňa, necháme vychladnúť a pridáme čerešne, citrónovú šťavu, cukor a škoricu. Premiešame.
V poslednej nádobe zmiešame vajcia, mlieko, smotanu a cukor.
Formu na pečenie vymastíme olejom. Na pekáč nasypeme 1/3 suchých prísad, pokračujeme ½ čerešňovej zmesi, ½ tvarohovoej zmesi a opäť suchou zmesou. Nasleduje druhá polovica čerešňovej zmesi a tvarohová zmes. Na vrchu rovnomerne nasypeme poslednú tretinu sypkej zmesi. Nakoniec na koláč rovnomerne nalejeme smotanovú zálievku a vrch koláčika popicháme vidličkou, aby zmes nasiakla dovnútra. Necháme 10 minút stáť, aby koláčik nasiakol.
Potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 45-55 minút. Koláčik necháme vychladnúť môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika