Cigánska štrúdľa bez cesta: Neskutočne dobrý koláčik s tvarohom, smotanou a domácimi čerešňami!

717 0

Tento recept mám už niekoľko rokov a robievam pravidelne. Niekto používa nameisto čerstvých čerešní aj zavárané, podľa mňa však s čerstvými chutí lepšie – nie je príliš sladký a kyselkavé čerešne skvele osviežia. Navyše, koláčik je veľmi šťavnatý a z plechu vždy zmizne rýchlosťou blesku. Najzaujímavejšie na príprave tohoto dezertu je, že nemá cesto – len suché prísady, ktoré zmiešajú a striedavo sypú na plech s náplňou.

Potrebujeme:

Sypká zmes:

200 g hladkej múky

200 g kr. cukru

200 g krupice

(Najlepšie je prísady merať pomocou hrnčeka s rovnakým objemom)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 bal. prášku do pečiva

1 bal. vanilkového cukru

Tvarohová náplň:

500 g jemného tvarohu

1 vajce

Kôru z 1 citróna

200 g kyslej smotany

1 bal. vanilkového cukru

4 lyžice práškového cukru

Čerešňová náplň:

500 g odkôskovaných čerešní

3 lyžice masla

3 lyžičky strúhanky

3 lyžičky kr. cukru

Šťavu z ½ citróna

Trochu škorice

Na preliatie:

2 vajcia

250 ml mlieka

250 g sladkej smotany na šľahanie

2 lyžice cukru

Postup:

Suché prísady dobre premiešame a rozdelíme na 3 časti.

V druhej misky zmiešame všetky prísady na tvarohovú zmes.

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku a smažíme niekoľko minút. Zložíme z plameňa, necháme vychladnúť a pridáme čerešne, citrónovú šťavu, cukor a škoricu. Premiešame.

V poslednej nádobe zmiešame vajcia, mlieko, smotanu a cukor.

Formu na pečenie vymastíme olejom. Na pekáč nasypeme 1/3 suchých prísad, pokračujeme ½ čerešňovej zmesi, ½ tvarohovoej zmesi a opäť suchou zmesou. Nasleduje druhá polovica čerešňovej zmesi a tvarohová zmes. Na vrchu rovnomerne nasypeme poslednú tretinu sypkej zmesi. Nakoniec na koláč rovnomerne nalejeme smotanovú zálievku a vrch koláčika popicháme vidličkou, aby zmes nasiakla dovnútra. Necháme 10 minút stáť, aby koláčik nasiakol.

Potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 45-55 minút. Koláčik necháme vychladnúť môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Témy:


Pridajte svoj komentár