Domáca CIGÁNSKA pečienka na plechu: Keď už nie sú vianočné trhy, pripravte si ju doma – chutí vynikajúco!

K tomuto receptu ma inšpirovala pani Zuzana Šarkozyova so svojim fantastickým receptom. Ja som si vtedy povedala, že mám veľkú chuť na Cigánsku pečienku a keďže si ju na trhoch tento rok nevychutnám, spravím ju doma, ako luxusný nedeľný obed. A veru chutilo celej rodine. Všetci sa len zalizovali!

Potrebujeme:

600 g bravčovej krkovičky

4 polievkové lyžice bravčovej masti

2-3 cibule strednej veľkosti (červená, biela, šalotka)

Na marinádu mäsa:

5 dl mlieka (podľa potreby)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)

soľ (podľa chuti)

mleté čierne korenie (podľa chuti)

Korenie na cigánsk pečienku

Postup:

Bravčovú krkovičku (bravčové karé) dôkladne umyjeme a osušíme.

Keď máme mäso vcelku, narežeme si hrubšie pláty cca 1,5 cm hrubé.

Pláty mäsa naklepeme, nie však priveľmi. Mäso osolíme a okoreníme podľa potreby.

Cesnak očistíme a prelisujeme. Cesnak vmasírujeme do plátkov mäsa. Množstvo cesnaku je len na nás, záleží aké množstvo znášame.

Takto ochutené plátky mäsa preložíme do dózy (misky), zalejeme ich mliekom, dózu uzatvoríme a uložíme do chladu minimálne na 12 hodín.

Mäso odleží, získa aj na výbornej chuti. Na kvalitnú panvicu pridáme bravčovú masť, ktorú rozohrejeme. Pridáme pláty mäsa. Opečieme ich z oboch strán 3 minúty. Potom panvicu prikryjeme a mäso dusíme do mäkka. Nakoniec mäso odkryjeme, na prudkom ohni ho ešte opečieme z oboch strán. Na ďalšej panvici orestujeme kolieska cibule na bravčovej masti dozlatista, ktorá pečienku dochutí.

Druhá možnosť je pripraviť cigánsku na plechu – ja som ju robila ako alternatívu nedeľného obedu, spolu s prílohou.

Marinovanú krkovicu dáme na plech mastený bravčovou masťou.

Na mäso uložíme kúsky zemiakov, cibuľku a ja dávam trochu maste aj na vrch.

Prikryjeme alobalom a vo vyhriatej rúre pečieme 200 stupňov hodinu.

Potom zložíme alobal a necháme ešte 20 minút zapiecť. Je to vynikajúce a veľmi lahodné jedlo!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay