plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cibuľu používame skoro každý deň, ale toto by nám nenapadlo ani vo sne: Skúste to už zajtra, keď ju budete krájať k príprave obedu!

Cibuľu používame väčšinou len ako prísadu do našich obľúbených receptov. bez tejto základnej potraviny si už asi ani nevieme predstaviť varenie, pečenie a celkovo prípravu pokrmov. My vám ale dnes ukážeme perfektné veci, ktoré môžete z cibule vykúzliť a ktoré dokonca nahradia aj mäso. Ako bonus vám poradíme aj silný liek na boľavé hrdla a na kašeľ, ktorý vás postaví na nohy doslova za pár hodín.

Cibuľové rezne – neuveríte, aké sú fantastické, nahradia aj mäso!

Potrebujeme:

Cibuľa – 0,5 kg
Cesnak – 2 – 3 strúčiky
Krupica – 100 g
Vajcia – 2 ks
Soľ, mleté čierne korenie
Paradajková šťava – 1,5 šálky (môžete použiť paradajkový pretlak)

Postup:

V miske zmiešame nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, krupicu a vajcia.

Premiešame a zo zmesi tvoríme „rezne“, ktoré vypražíme v oleji dozlatista z oboch strán. Potom vyberieme, na panvicu do výpeku nalejeme paradajkovú šťavu alebo pretlak a necháme prevrieť.

Zalejeme upečené rezne a necháme všetko spolu prevariť, kým tekutina nezhustne. Podávame so šalátom.

Cibuľové sendviče

Potrebujeme:

Chlieb  – 6 plátkov
Vajcia – 1 ks.
Cibuľa – 1 – 2 ks.
Múka – 1 lyžica
Syr podľa chuti
Soľ

Postup:

Nadrobno nakrájanú cibuľu zmiešame s vyšľahaným vajíčkom, nastrúhaným syrom, múkou a soľou. Zmes natrieme na jednu stranu chlebíka a touto stranou ukladáme do rozpáleného oleja. Potom obrátime a dosmažíme z druhej strany.

Video:

Nakladaná cibuľa – najlepšia na ochutenie vianočných šalátov

Potrebujeme:

Cibuľa – 500 g
Vínny alebo jablčný ocot – 270 ml
Cukor – 140 g

Postup:

Cibuľu nakrájame a ocot a cukor dáme zovrieť na plameň. Cibuľu preložíme do pohára na zaváranie, zalejeme vriacou zmesou a zatvoríme. Používame na ochutenie šalátov.

Zabudnite na zemiakové placky – toto máte hotové za 10 minút

Potrebujeme:

1 veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno

150 g šunky nakrájanej nadrobno alebo nastrúhanej

100 g hladkej múky

50-70 g strúhaného syra

1 vajce

100 ml kefíru, mlieku alebo kyslej smotany

1 strúčik cesnaku (pretlačený alebo nakrájaný nadrobno)

1 lyžicu nadrobno nasekanej pažítky

Soľ a korenie podľa chuti

Sušený tymián

Olej

Postup:

Všetky prísady jednoducho zmiešame vo väčšej miske. Malo by nám vzniknúť cesto s podobnou konzistenciu ako cesto na lievance, ak sa vám zdá príliš tekuté alebo naopak hutné, pridajte viac múky alebo mlieka.

Z cesta dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu jednotlivé placky. Vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.

Trik na vynikajúci šalát s cibuľou, z ktorého vám nebude ťažko

Potrebujeme:

1,5 kg uvarených zemiakov, ošúpaných, pretlačených

Soľ

2 veľké cibuľe nakrájané androbno

2 lyžice horúceho, až vriaceho „nedeľného vývaru“

2 lyžice kr. cukru

3 lyžice octu

1 lyžicu horčice

Trochu vegety

Voliteľné – kyslé uhorky nakrájané nadrobno

Postup:

Nakrájanú cibuľu zalejeme 2 lyžicami polievky, pridáme horčicu, ocot, cukor, premiešame a keď zmes vychladne, vmiešame do zemiakov. Ešte dochutíme soľou, korením a ja pridávam aj nakrájané kyslé uhorky!

Hotovo, môžete si pochutnávať! :-)

Najchutnejší cibuľový šalát k rezňom

Potrebujeme:

350 g ružovej/fialovej cibule – alebo malých cibuliek

3 lyžice oleja

Šťavu z jedného citróna

1 lyžičku cukru (¾ lyžičky medu)

Štipku soli

Štipku sladkej papriky

1 lyžičku horčice

Postup:

Cibuľu očistíme, rozkrojíme na polovicu a odstránime stred (jadro cibule).Nakrájame na tenké plátky a jemne osolíme a pokvapkáme trochu citrónovej šťavy.

Zvyšok šťavy zmiešame s olejom, horčicou, cukrom, korením a dobre premiešame. Zálievku zmiešame s plátkami cibule a dobre premiešame.

Podávame ako prílohu k mäsu alebo iným pokrmom.

Cibuľa, fazuľa a huby – fantastický šalát a netreba ani žiadnu zálievku

Potrebujeme:

500 g sterilizovanej fazule

500 g šampiňónov

4 kusy sterilizovaných uhoriek

2 ks cibule

3 lyžice oleja

Soľ a čiernej korenie podľa chuti

Postup:

Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.

Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.

Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.

Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.

Cibuľa v mrazáku

Ak nechcete pri krájaní cibule roniť krokodílie slzy, vložte ju na 15 minút do mrazničky. Krájanie bude potom celkom bez plaču.

Rozkvitnutá cibuľa – obľúbená chuťovka z cibule, korenín, vajec a strúhanky. Chrumkavá dobrota, ku ktorej sa vynikajúco hodia domáce dressingy, či obľúbené omáčky. :-)

Rozkvitnutá cibuľa

Potrebujeme:

1 veľkú cibuľu

2 vajcia

½ šálky strúhanky

¼ lyžičky soli

Korenie podľa chuti (kajenské korenie, bazalku, tymián, papriku…)

Na dressing:

½ šálky gréckeho jogurtu

2 lyžice kečupu

2 lyžice chrenovej omáčky

¼ lyžičky sušeného oregana

¼ lyžičky sladkej papriky

¼ lyžičky cesnakového prášku

¼ lyžičky soli

Postup:

Cibuľu ošúpeme, vrchnú časť odrežeme a odstránime šupku z povrchu. Spodnú časť  pri koreni necháme neporušenú, aby sa nám cibuľa nerozpadla. Cibuľu obrátime (koreňom nahor) a na povrchu urobíme cca 12-14 rovnakých zárezov. Zárezy nesmú celkom preťať stred cibule, aby držala pohromade.

Pripravíme si misku s vodou a vložíme do nej cibuľu, aby nasiakla.

V samostatnej miske rozšľaháme vajcia. V inej miske zmiešame strúhanku so soľou a koreninami. Cibuľu vyberieme z vody, preložíme na plech a rovnomerne na ňu navrstvíme rozšľahané vajíčko aj ochutenú strúhanku.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút.

Medzitým zmiešame v miske všetky prísady na dressing. Hotovú chrumkavú cibuľu podávame s omáčkou. Každý si môže dopriať svoj chrumkavý kúsok.

Cibuľový med likviduje chorobu pri prvých príznakoch

Pri prvých príznakoch sopľov a akejkoľvek chronty robím bleskový cibuľový med alebo sirup. Pokrájam cibuľu nadrobno, zalejem 2-3 PL medu a preložím na radiátor (keď nekúria, tak niekde k sporáku, kde sa varí). Do 20 minút cibuľa pustí šťavu do medu a toto treba papať po lyžiciach. Samozrejme, sú aj krajšie verzie – naložiť to pekne do fľaše s cukrom, pridať citrón kvôli vitamínu C a podobne, prípadne variť cibuľový čaj – ale toto je jedna z najrýchlejších a najúčinnejších variant.

Cibuľový zábal

Je výborný pri angíne, bolesti v krku a pri bolestivom prehĺtaní. Cibuľa má silné protizápalové účinky a ak nemáte v obľube cibuľový sirup, vyskúšajte aspoň tento zábal. Stačí, ak očistíte cibuľu, nakrájate ju na kolieska a uložíte vedľa seba na textilnú vreckovku. Priložíme (cibuľou nadol) na hrdlo a prípadne aj priedušky natreté husím sadlom.  Prikryjeme uterákom alebo plienkou a obalíme šálom. Necháme pôsobiť celú noc, alebo aspoň 2-3 hodiny.

Najlepšie recepty na dnes