Cibuľu kupujem na kilá: Za dve minúty z nej pripravím snack chutnejší ako omáčky a kečupy!

Lahôdka len z dvoch ingrediencií, ktorá je vhodná ku každému mäsu, rybe alebo len tak s chlebom.

Legenda vraví, že recept na túto cibuľovú pochúťku sa objavil v 90-ich rokoch.

 

 

Najjednoduchší recept z portálu gotovim-samy na lahodnú cibuľovú omáčku.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Potrebujeme:

2 väčšie cibule

3 PL paradajkovej pasty (nie omáčky)

Ďalej:

na zvýraznenie chuti a vône môžeme pridať:

soľ

čierne korenie

červenú papriku

štipku cukru

Postup:

 

 

Na začiatku ošúpeme cibuľu.

Nakrájame ju na drobno (čím menšie kúsky, tým chutnejšie).

 

 

Nakrájanú cibuľu oparíme vriacou vodou.

To zabezpečí, že ju zbavíme zbytočnej horkej chuti.

Potom zmiešame cibuľu s paradajkovým pretlakom.

 

 

Podľa vlastnej chuti môžeme pridať soľ, papriku a bylinky.

Nezaškodí ani trochu rastlinného oleja.

Ten urobí omáčku jemnejšou.

 

 

Všetko spolu zmiešame.

To je všetko, predjedlo je hotové.

 

 

Ak ho necháme hodinu odstáť, suroviny stihnú navzájom nasiaknuť chuťou a vôňou.

Samotné predjedlo bude ešte chutnejšie.

Cibuľové rezne – neuveríte, aké sú fantastické, nahradia aj mäso!

 

 

Potrebujeme:

Cibuľa – 0,5 kg

Cesnak – 2 – 3 strúčiky

Krupica – 100 g

Vajcia – 2 ks

Soľ, mleté čierne korenie

Paradajková šťava – 1,5 šálky (môžete použiť paradajkový pretlak)

Postup:

V miske zmiešame nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, krupicu a vajcia.

Premiešame a zo zmesi tvoríme „rezne“, ktoré vypražíme v oleji dozlatista z oboch strán. Potom vyberieme, na panvicu do výpeku nalejeme paradajkovú šťavu alebo pretlak a necháme prevrieť.

Zalejeme upečené rezne a necháme všetko spolu prevariť, kým tekutina nezhustne. Podávame so šalátom.

Cibuľové sendviče

 

 

Potrebujeme:

Chlieb  – 6 plátkov

Vajcia – 1 ks.

Cibuľa – 1 – 2 ks.

Múka – 1 lyžica

Syr podľa chuti

Soľ

Postup:

Nadrobno nakrájanú cibuľu zmiešame s vyšľahaným vajíčkom, nastrúhaným syrom, múkou a soľou.

Zmes natrieme na jednu stranu chlebíka a touto stranou ukladáme do rozpáleného oleja.

Potom obrátime a dosmažíme z druhej strany.

Nakladaná cibuľa – najlepšia na ochutenie vianočných šalátov

 

 

Potrebujeme:

Cibuľa – 500 g

Vínny alebo jablčný ocot – 270 ml

Cukor – 140 g

Postup:

Cibuľu nakrájame a ocot a cukor dáme zovrieť na plameň.

Cibuľu preložíme do pohára na zaváranie, zalejeme vriacou zmesou a zatvoríme.

Používame na ochutenie šalátov.

Zabudnite na zemiakové placky – toto máte hotové za 10 minút

 

Potrebujeme:

1 veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno

150 g šunky nakrájanej nadrobno alebo nastrúhanej

100 g hladkej múky

50-70 g strúhaného syra

1 vajce

100 ml kefíru, mlieku alebo kyslej smotany

1 strúčik cesnaku (pretlačený alebo nakrájaný nadrobno)

1 lyžicu nadrobno nasekanej pažítky

Soľ a korenie podľa chuti

Sušený tymián

Olej

Postup:

Všetky prísady jednoducho zmiešame vo väčšej miske.

Malo by nám vzniknúť cesto s podobnou konzistenciu ako cesto na lievance, ak sa vám zdá príliš tekuté alebo naopak hutné, pridajte viac múky alebo mlieka.

Z cesta dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu jednotlivé placky.

Vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.

Trik na vynikajúci šalát s cibuľou, z ktorého vám nebude ťažko

Potrebujeme:

1,5 kg uvarených zemiakov, ošúpaných, pretlačených

Soľ

2 veľké cibuľe nakrájané androbno

2 lyžice horúceho, až vriaceho „nedeľného vývaru“

2 lyžice kr. cukru

3 lyžice octu

1 lyžicu horčice

Trochu vegety

Voliteľné – kyslé uhorky nakrájané nadrobno

Postup:

Nakrájanú cibuľu zalejeme 2 lyžicami polievky, pridáme horčicu, ocot, cukor, premiešame a keď zmes vychladne, vmiešame do zemiakov.

Ešte dochutíme soľou, korením a ja pridávam aj nakrájané kyslé uhorky!

Hotovo, môžete si pochutnávať! :-)

Najchutnejší cibuľový šalát k rezňom

Potrebujeme:

350 g ružovej/fialovej cibule – alebo malých cibuliek

3 lyžice oleja

Šťavu z jedného citróna

1 lyžičku cukru (¾ lyžičky medu)

Štipku soli

Štipku sladkej papriky

1 lyžičku horčice

Postup:

Cibuľu očistíme, rozkrojíme na polovicu a odstránime stred (jadro cibule).Nakrájame na tenké plátky a jemne osolíme a pokvapkáme trochu citrónovej šťavy.

Zvyšok šťavy zmiešame s olejom, horčicou, cukrom, korením a dobre premiešame. Zálievku zmiešame s plátkami cibule a dobre premiešame.

Podávame ako prílohu k mäsu alebo iným pokrmom.

Cibuľa, fazuľa a huby – fantastický šalát a netreba ani žiadnu zálievku

 

Potrebujeme:

500 g sterilizovanej fazule

500 g šampiňónov

4 kusy sterilizovaných uhoriek

2 ks cibule

3 lyžice oleja

Soľ a čiernej korenie podľa chuti

Postup:

Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.

Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.

Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.

Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.

Cibuľa v mrazáku

 

Ak nechcete pri krájaní cibule roniť krokodílie slzy, vložte ju na 15 minút do mrazničky. Krájanie bude potom celkom bez plaču.

Rozkvitnutá cibuľa – obľúbená chuťovka z cibule, korenín, vajec a strúhanky. Chrumkavá dobrota, ku ktorej sa vynikajúco hodia domáce dressingy, či obľúbené omáčky. :-)

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay