Lahôdka len z dvoch ingrediencií, ktorá je vhodná ku každému mäsu, rybe alebo len tak s chlebom.
Legenda vraví, že recept na túto cibuľovú pochúťku sa objavil v 90-ich rokoch.
Najjednoduchší recept z portálu gotovim-samy na lahodnú cibuľovú omáčku.
Potrebujeme:
2 väčšie cibule
3 PL paradajkovej pasty (nie omáčky)
Ďalej:
na zvýraznenie chuti a vône môžeme pridať:
soľ
čierne korenie
červenú papriku
štipku cukru
Postup:
Na začiatku ošúpeme cibuľu.
Nakrájame ju na drobno (čím menšie kúsky, tým chutnejšie).
Nakrájanú cibuľu oparíme vriacou vodou.
To zabezpečí, že ju zbavíme zbytočnej horkej chuti.
Potom zmiešame cibuľu s paradajkovým pretlakom.
Podľa vlastnej chuti môžeme pridať soľ, papriku a bylinky.
Nezaškodí ani trochu rastlinného oleja.
Ten urobí omáčku jemnejšou.
Všetko spolu zmiešame.
To je všetko, predjedlo je hotové.
Ak ho necháme hodinu odstáť, suroviny stihnú navzájom nasiaknuť chuťou a vôňou.
Samotné predjedlo bude ešte chutnejšie.
Cibuľové rezne – neuveríte, aké sú fantastické, nahradia aj mäso!
Potrebujeme:
Cibuľa – 0,5 kg
Cesnak – 2 – 3 strúčiky
Krupica – 100 g
Vajcia – 2 ks
Soľ, mleté čierne korenie
Paradajková šťava – 1,5 šálky (môžete použiť paradajkový pretlak)
Postup:
V miske zmiešame nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, krupicu a vajcia.
Premiešame a zo zmesi tvoríme „rezne“, ktoré vypražíme v oleji dozlatista z oboch strán. Potom vyberieme, na panvicu do výpeku nalejeme paradajkovú šťavu alebo pretlak a necháme prevrieť.
Zalejeme upečené rezne a necháme všetko spolu prevariť, kým tekutina nezhustne. Podávame so šalátom.
Cibuľové sendviče
Potrebujeme:
Chlieb – 6 plátkov
Vajcia – 1 ks.
Cibuľa – 1 – 2 ks.
Múka – 1 lyžica
Syr podľa chuti
Soľ
Postup:
Nadrobno nakrájanú cibuľu zmiešame s vyšľahaným vajíčkom, nastrúhaným syrom, múkou a soľou.
Zmes natrieme na jednu stranu chlebíka a touto stranou ukladáme do rozpáleného oleja.
Potom obrátime a dosmažíme z druhej strany.
Nakladaná cibuľa – najlepšia na ochutenie vianočných šalátov
Potrebujeme:
Cibuľa – 500 g
Vínny alebo jablčný ocot – 270 ml
Cukor – 140 g
Postup:
Cibuľu nakrájame a ocot a cukor dáme zovrieť na plameň.
Cibuľu preložíme do pohára na zaváranie, zalejeme vriacou zmesou a zatvoríme.
Používame na ochutenie šalátov.
Zabudnite na zemiakové placky – toto máte hotové za 10 minút
Potrebujeme:
1 veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno
150 g šunky nakrájanej nadrobno alebo nastrúhanej
100 g hladkej múky
50-70 g strúhaného syra
1 vajce
100 ml kefíru, mlieku alebo kyslej smotany
1 strúčik cesnaku (pretlačený alebo nakrájaný nadrobno)
1 lyžicu nadrobno nasekanej pažítky
Soľ a korenie podľa chuti
Sušený tymián
Olej
Postup:
Všetky prísady jednoducho zmiešame vo väčšej miske.
Malo by nám vzniknúť cesto s podobnou konzistenciu ako cesto na lievance, ak sa vám zdá príliš tekuté alebo naopak hutné, pridajte viac múky alebo mlieka.
Z cesta dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu jednotlivé placky.
Vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.
Trik na vynikajúci šalát s cibuľou, z ktorého vám nebude ťažko
Potrebujeme:
1,5 kg uvarených zemiakov, ošúpaných, pretlačených
Soľ
2 veľké cibuľe nakrájané androbno
2 lyžice horúceho, až vriaceho „nedeľného vývaru“
2 lyžice kr. cukru
3 lyžice octu
1 lyžicu horčice
Trochu vegety
Voliteľné – kyslé uhorky nakrájané nadrobno
Postup:
Nakrájanú cibuľu zalejeme 2 lyžicami polievky, pridáme horčicu, ocot, cukor, premiešame a keď zmes vychladne, vmiešame do zemiakov.
Ešte dochutíme soľou, korením a ja pridávam aj nakrájané kyslé uhorky!
Hotovo, môžete si pochutnávať! :-)
Najchutnejší cibuľový šalát k rezňom
Potrebujeme:
350 g ružovej/fialovej cibule – alebo malých cibuliek
3 lyžice oleja
Šťavu z jedného citróna
1 lyžičku cukru (¾ lyžičky medu)
Štipku soli
Štipku sladkej papriky
1 lyžičku horčice
Postup:
Cibuľu očistíme, rozkrojíme na polovicu a odstránime stred (jadro cibule).Nakrájame na tenké plátky a jemne osolíme a pokvapkáme trochu citrónovej šťavy.
Zvyšok šťavy zmiešame s olejom, horčicou, cukrom, korením a dobre premiešame. Zálievku zmiešame s plátkami cibule a dobre premiešame.
Podávame ako prílohu k mäsu alebo iným pokrmom.
Cibuľa, fazuľa a huby – fantastický šalát a netreba ani žiadnu zálievku
Potrebujeme:
500 g sterilizovanej fazule
500 g šampiňónov
4 kusy sterilizovaných uhoriek
2 ks cibule
3 lyžice oleja
Soľ a čiernej korenie podľa chuti
Postup:
Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.
Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.
Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.
Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.
Cibuľa v mrazáku
Ak nechcete pri krájaní cibule roniť krokodílie slzy, vložte ju na 15 minút do mrazničky. Krájanie bude potom celkom bez plaču.
Rozkvitnutá cibuľa – obľúbená chuťovka z cibule, korenín, vajec a strúhanky. Chrumkavá dobrota, ku ktorej sa vynikajúco hodia domáce dressingy, či obľúbené omáčky. :-)