zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Cibuľu nakrájajte do pohára na zaváranie, pridajte jedno korenie a zalejte medom: Sirupy z lekárne sa môžu schovať!

Keď nás chytí zimnica a nechce sa nám utekať do lekárne, môžeme siahnuť po overených prírodných receptoch našich babičiek. 

Cibuľový sirup je jedným z najobľúbenejších spôsobov posilnenia imunity a boja proti chrípke a kašľu. 

 

 

Klasickú zmes sa oplatí obohatiť o ďalšie prísady.

S nimi to bude ešte efektívnejšie a oveľa chutnejšie.

Portál smakosze poradil spôsob, ako pripraviť ešte účinnejší a lahodný cibuľový sirup. 

Keď nás chytí zimnica a nechce sa nám utekať do lekárne, môžeme siahnuť po overených prírodných receptoch našich babičiek. 

Základom prírodnej lekárničky je cibuľový sirup. 

 

 

Je to vitamínová bomba bohatá na mikroelementy ako zinok a železo.

Okrem iného práve týmto zložkám vďačí sirup za svoj baktericídny účinok a tiež zmierňuje kašeľ.

Môžete ho použiť aj ako akúsi masť na premastenie okolia nosa, pretože pomôže zabiť baktérie a urýchli rekonvalescenciu po prechladnutí.

 

 

Ako pripraviť cibuľový sirup

Existujú spory o tom, aké prísady do tohto sirupu pridať, aby bol účinný a zároveň mal prijateľnú chuť. 

Namiesto cukru sa oplatí použiť aj med, ktorého zložka – propolis – navyše podporuje telo v boji proti infekciám.

 

 

Ingrediencie:

1 veľká cibuľa

pol pohára medu

mleté čierne korenie

niekoľko zrniek celého čierneho korenia

 

 

Postup:

Cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na čo najmenšie kocky.

Vyberieme zavárací pohár takej veľkosti, aby ho nakrájaná cibuľa ľahko naplnila.

Nádobu naplňte do polovice a posypte pol lyžičkou mletého čierneho korenia.

 

 

Následne navrstvite zvyšnú cibuľu, pridajte znovu pol lyžičky korenia a potom pridajte niekoľko zrniek celého čierneho korenia.

Cibuľu zalejte tekutým medom tak, aby zaplnila polovicu, zatvorte nádobu a nechajte ju aspoň 10 hodín na chladnom mieste mimo priameho slnečného žiarenia.

Po tomto čase cibuľa pustí šťavu a sirup je pripravený na použitie.

 

 

Cibuľa a bobkový list

Skúsenosti s týmto domácim sirupom sú veľmi dobré, tak neváhajte a vyskúšajte ho.

Už žiadne škriabanie v krku, suchý, ani vlhký kašeľ.

 

 

Všetky nepríjemné pocity rýchlo zmiznú a čoskoro budete fit!

Tento sirup tiež prečistí pľúca a dýchacie cesty. 

Potrebujeme:

1/2 kg cibule

2 dl vody

3 – 4 bobkové listy

250 g medu

 

 

Postup:

Cibuľu si očistíme od vrchnej šupy (spodnú šupku môžete nechať) a nakrájame na štvrťky. 

Vložíme do hrnca a zalejeme vodou. 

Potom pridáme bobkový listy a postavíme na sporák.

 

 

Bobkový list neutralizuje dominantnú arómu cibule, ale to nie je jedinou úlohou bobkových listov.

Všetko necháme variť pri nízkej teplote asi 1 hodinu. 

V prípade potreby dolievajte vodu, keď sa odparí. 

 

 

Po uplynutí doby varenia odvar preceďte cez husté sitko. 

Keď tekutina vychladne, pridajte 250 g medu. 

Túto prírodnú zmes prelejte do skleneného pohár, uzavrite viečkom a odložte do chladničky. 

 

 

Užívajte 2 polievkové lyžice tohto prírodného sirupu 3-krát denne. 

Stačí ho piť 3 dni alebo kým sa neminie.

Už po prvom dni by ste mali cítiť úľavu.

 

 

Cibuľa je obľúbenou ingredienciou domácich sirupov, pretože má antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. 

Cibuľová šťava môže pomôcť riediť hlieny a uľahčuje vykašliavanie. 

Tu je niekoľko ďalších spôsobov, ako môžete účinky cibule využiť.

Veľa zdravia!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie tipy pre zdravie