Zázrak našich babičiek: Cibuľový liek na kašeľ a choroby pľúc

Pamätám sa, ako babička vždy vybrala z komory domácu cibuľu, vydlabala vnútro a naplnila ju medom. Potom nám dávala polievkovú lyžicu tejto zmesi každý deň. Ako deti nám to neprišlo vôbec zvláštné a ani to, že sme nikdy nepotrebovali žiadne lieky proti kašľu, zápalom hrdla a ani sirupy z lekárne. Dôvodom je, že táto zmes je veľmi prospešná pre vaše zdravie.

Cibuľový sirup je jeden z najúčinnejších liekov používaných na chrípku a kašeľ, pretože má antiseptické a protiinfekčné vlastnosti. Ľahko sa pripravuje a za veľmi krátky čas sa s ním zbavíte nepríjemných príznakov nachladnutia a chuť je oveľa príjemnejšia ako chuť lekárenských výrobkov.

Ľudová múdrosť hovorí, že cibuľa udržuje choroby ďaleko od našich domovov, čo nie je prekvapujúce vzhľadom na vysoký obsah vitamínu C, B6, B1, biotínu a kyseliny listovej. Cibuľa je navyše potravinou najbohatšou na quercitín, silný antioxidant, ktorý je súčasťou rodiny bioflavonoidov a má protizápalový účinok.

Cibuľový sirup teda pomáha odbúravať hlien z dýchacích ciest, znižuje horúčku a zmierňuje suchý kašeľ. Ak máte produktívny kašeľ, odporúča sa nepokúšať sa ho zastaviť hneď, pretože má dôležitú úlohu pri liečbe prechladnutia: odstraňuje z tela baktérie. Ak chcete tento sirup použiť na choroby pľúc odporúčam vám pridať doň aj korenie kurkumu. Kurkuma má silný protizápalový účinok a zabraňuje deštrukcii pľúcnych tkanív.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ako pripraviť cibuľový sirup?

Klasickým a najbežnejším receptom je odvar z cibule, užitočný pri liečbe suchého kašľa. Na 250 ml vody vezmite dve malé cibule, veľké ako vajce, očistené od korienkov (nie však od šupky – má prospešné látky) a pridajte ich do vody.

Nechajte ich vo vode, kým dosiahne bod varu. Nechajte pôsobiť 10 alebo 15 minút. Variáciou tohto receptu je pridanie medu počas varenia, ale iba pre príjemnejšiu chuť, pretože pri teplotách nad 40 stupňov stráca svoje vlastnosti.

Ak si chcete vychutnať protiinfekčné vlastnosti medu, pridajte ho, až keď cibuľový odvar dosiahne teplotu, pri ktorej ho môžete piť.

Chuť môže byť vylepšená aj pridaním rôznych čajov alebo zázvoru, čo je ďalší liek na prechladnutie, s nepopierateľnými vlastnosťami. Ak si chcete udržať cibuľový odvar dlhšie, môžete pridať konzervačnú látku, napríklad chren.

Ďalšia varianta cibuľového sirupu je pre deti (ale nie mladšia ako 4 roky, kvôli obsahu medu), oveľa príjemnejšia na chuť. Potrebujete bielu alebo červenú cibuľu, bio med alebo šálku kryštálového cukru a téglik, do ktorého môžete dať zmes. Cibuľu nakrájajte na rovnaké plátky a prvý plátok položte na dno nádoby, na ktorú nalejte vrstvu medu alebo cukru. Pokračujte v striedaní vrstiev, až kým nenaplníte nádobu, a až budete hotoví, nechajte sirup stáť 8 – 12 hodín. Môžete pridať škoricu a lyžičku citrónovej šťavy, aby ste zvýšili antibakteriálne vlastnosti sirupu a dodali mu príjemnejšiu chuť.

Sirup našej babičky

Najjednoduchší spôsob, ako si dopriať silu cibuľového lieku je jednoducho tak, ako babička:  Zoberte si červenú cibuľu a odrežte vrch. Potom vydlabte do dužiny jamku a do nej nalejte asi 2 lyžice medu. Priklopte odrezaným vrchom , položte ju na malý tanierik a zabaľte do potravinárskej fólie. Takto pripravenú odložte do chladničky na 6 – 7 hodín. Sirup si môžete pripraviť aj večer a nechajte ho v chladničke na noc. Po uplynutí tejto doby je sirup pripravený. Môžete ho preliať do uzatvárateľnej nádoby a uchovávať v chladničke. Užívajte 2 lyžice denne. 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn