plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cibuľový chlieb našich babičiek

Vynikajúci domáci recept na jednoduchý a nesmierne chutný cibuľový chlebík, ktorý často piekla aj našla babička. Ide o vynikajúce domáce pečivo, podľa mňa najchutnejšie zo všetkých. Vyskúšajte a presvedčte sa sami!

Vynikajúci domáci recept na jednoduchý a nesmierne chutný cibuľový chlebík, ktorý často piekla aj našla babička. Ide o vynikajúce domáce pečivo, podľa mňa najchutnejšie zo všetkých. Vyskúšajte a presvedčte sa sami!

Potrebujeme:

Kvások:

20 g čerstvé droždie

100 ml voda

1 lyžička kryštálový cukor

Cesto:

800 g hladká múka

400 ml vlažná voda

2 lyžičky soľ

2 lyžičky celý kmín

Ďalej:

cibuľa

olej

tymián

Postup:

Z droždia, vody a kryštálového cukru necháme vzísť kvások.

Ostatné suroviny na prípravu chleba dáme do misky, pridáme kvások a vypracujeme guličku cesta, ktorú necháme kysnúť aspoň 2 hodiny na teplom mieste.

Kým kysne cesto, pripravíme si cibuľu, ktorú orestujeme na rozpálenom oleji dozlata. Pridáme bylinky podľa chuti, ja som pridala tymián.

Necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrubší plát, navrstvíme vychladnutú opraženú cibuľu.

Cesto preložíme zhora smerom do stredu a zdola smerom do stredu.

Teraz preložíme rovnakým spôsobom aj boky.  Zľava do stredu a sprava do stredu.

Chlieb rozdelíme na 2 časti, tak získame 2 bochníky.

Pripravené bochníky vložíme do formy a necháme kysnúť aspoň pol hodinu.

Pred pečením môžeme spraviť na povrchu chlebíka zárezy, ale nie je to nutné.

Potom pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov asi 20 minút a následne teplotu znížime na 180 stupňov a dopečieme cca 10 minút.

Upečený chlieb potrieme osolenou vodou a necháme na mriežke vychladnúť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes